Русија

Руски систем ПВО јачи од британске "сторм шедоу" ракете

Кијев је протеклог дана претрпео највеће губитке на Доњецком правцу. Руски ловци су погодили око 145 украјинских војника, два борбена оклопна возила, два пикапа и хаубицу Д-30, саопштило је руско Министарство одбране
Руски систем ПВО јачи од британске "сторм шедоу" ракете© Tanjug/ AP Photo/Andrew Kravchenko

Руски системи противваздушне одбране оборили су три британске ракете дугог домета "сторм шедоу" и више од 10 дронова у зони Специјалне војне операције, (СВО) током јучерашњег дана, саопштило је руско Министарство одбране.

"Три крстареће ракете 'сторм шедоу' и 13 вишецевних ракетних бацача ХИМАРС пресрели су системи ПВО", наводи се у саопштењу.

Поред тога, уништено је 14 дронова у насеља Верхњекаменка, Новодружеск, Пшењичноје у Луганској Народној Републици (ЛНР), у месту Јасноје у Доњецкој Народној Републици (ДНР) и у местима Васиљевка, Љубимовка и Константиновка у Запорошкој области, прецизира руско Министарство одбране.

Укупно, од почетка СВО је уништено 429 украјинских војних авиона, 235 хеликоптера, 4.371 дронова, 424 система ПВО, 9.324 тенка и других оклопних возила, 1.100 борбених возила вишецевних ракетних система, 4.934 артиљеријских и минобацачких јединица, као и 10.527 јединица специјалних војних возила.

Русија високoпрецизним оружјем ударила на украјинске аеродроме

Оружане снаге Русије ноћас су извеле ракетни напад на украјинске аеродроме, наводи Министарство одбране током данашњег брифинга.

"Циљ удара је постигнут. Сви назначени објекти су уништени", саопштило је министарство.

Руска војска успела је да погоди командне пунктове, радарске пунктове, авијацијску опрему, складишта наоружања и муниције украјинске војске.

Министарство је појаснило да су за удар користили високопрецизно ваздушно оружје великог домета.

Кијев је протеклог дана претрпео највеће губитке на Доњецком правцу. Руски ловци су погодили око 145 украјинских војника, два борбена оклопна возила, два пикапа и хаубицу Д-30.

На Купјанском правцу непријатељ је изгубио до 65 бораца, на Краснолиманском правцу - до 50, на јужно-Доњецком и Запорожском правцу - до 140 људи, а код Херсона - до 20 војних лица.

Такође, руска војска је у Херсону уништила хангар са наоружањем и војном техником 126. бригаде територијалне одбране Украјине.

Министарство додаје да је руска војска на крупјанском правцу зауставила акције две украјинске диверзантско-извиђачке групе. А у подручју Авдејевке у ДНР Оружане снаге Русије су уништиле командно-осматрачки пункт 110. механизоване бригаде непријатељске војске.

image