Русија

Министарство спољних послова Русије: Запад провоцира Северну Кореју да лансира ракете

Русија утврђује тачно место пада севернокорејске интерконтиненталне ракете, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко
Министарство спољних послова Русије: Запад провоцира Северну Кореју да лансира ракетеwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Вашингтон заједно са својим савезницима провоцира Пјонгјанг на лансирање пројектила и војне припреме, док Северна Кореја само одговара на те провокације, изјавио је данас заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко.

"Став Москве је познат, још једном истичемо да су све ове ствари – и лансирања и друге војне припреме – реакција на акције које предузимају Сједињене Државе и њихови савезници. Они заправо провоцирају Северну Кореју да изгради своју одбрамбену моћ", ​​казао је Руденко.

Руски дипломата је навео да руско Министарство спољних послова, као и Министарство одбране, проверавају информацију да ли је пројектил који је Северна Kореја лансирала 12. јула наводно пао у руску ексклузивну економску зону, али да засад нема такве потврде.

"Колико ми је познато, моје колеге из Министарства одбране настављају да истражују то питање. За сада нема прецизних информација о томе да је ракета пала у економску зону Русије", прецизирао је.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је ни Русија, ни Северна Кореја нису потврдиле информацију да је севернокорејска ракета пала у економску зону Русије, коментаришући тврдњу УН да знају да је то био случај.

"Прво, тренутно не постоје подаци о паду ракете у нашу ексклузивну економску зону. Друго, охрабрује то што ће УН моћи да одреде правац лета ракета. С обзиром на такву сигурност и ажурност, надамо се да ћемо од Секретаријата добити дуго очекивани одговор на питање: ко гранатира Запорошку НЕ?", казала је Захарова.

Раније је помоћник генералног секретара Уједињених нација Халед Хијари изјавио на седници Савета безбедности Уједињених нација да је интерконтинентална балистичка ракета Северне Кореје пала у море у искључивој економској зони Русије, али није објаснио одакле му ти подаци.

Севернокорејска Централна телеграфска агенција је раније потврдила да је у среду лансирана интерконтинентална балистичка ракета "Хвасохпо-18".

Како је саопштено, пробно лансирање, чији је циљ била потврда техничке исправности и поузданости ракете, а које је надгледао севернокорејски лидер Ким Џонг Ун, није негативно утицало на безбедност суседних земаља.

image