Русија

Руски суд казнио "Епл" и "Викимедија Фондејшн" због неприкладног садржаја

Америчка компанија је кажњена јер је одбила да из апликације "Епл подкаст" уклони два садржаја која имају за циљ "дестабилизацију политичке ситуације у Русији"
Руски суд казнио "Епл" и "Викимедија Фондејшн" због неприкладног садржајаGetty © Spencer Platt / Staff

Московски суд је први пут казнио америчку компанију "Епл" јер је одбила да из апликације "Епл подкаст" уклони два садржаја која имају за циљ "дестабилизацију политичке ситуације у Русији", преносе "РИА Новости".

Административна казна износи 400 хиљада рубаља, рекао је судија Тимур Вахрамејев.

Ово је прва таква казна за "Епл" у Русији. Против компаније је састављен протокол јер су одбили да обришу садржај који је забрањен у Русији.

Казна је изречена испод најниже границе – члан закона предвиђа новчане казне за правна лица од 800 хиљада до четири милиона рубаља, истиче руска агенција.

У питању је ћерка компанија "Епл" која је регистрована у Ирској, а која дистрибуира производе и услуге компаније у Русији.

Московски суд је казнио и непрофитну организацију "Викимедија фондејшн" са 3 милиона рубаља јер није уклонила лажне информације са "Википедије" у вези са потенцијалном употребом нуклеарног оружја и евакуације деце из Украјине током Специјалне војне операције.

Федерална служба за надзор комуникација, информационих технологија и масовних медија (Роскомнадзор) је захтевао да се ограничи приступ непоузданим информацијама везаним за употребу нуклеарног оружја и наводну присилну депортацију деце из Украјине.

Компанија то није то није урадила. Ово није прва казна за "Викимедија фондејшн", раније је кажњавана чак 13 пута.

image