Русија

Песков: Русија је учинила све да спречи рат у Украјини

Русија није знала да Запад и Украјина неће испунити споразуме из Минска, рекао је портпарол Кремља
Песков: Русија је учинила све да спречи рат у Украјиниwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Након државног удара у Украјини 2014. године, Русија је учинила све да спречи војни сукоб и постигне мирно решење о Донбасу, штитећи права становника, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Када је 2014. године у Украјини избио пуч, а то је био управо државни удар, и када су националисти тамо почели да дижу главе, када Донбас није хтео да живи са њима када је схватио да националисти преузимају власт – то је био веома тежак тренутак", рекао је Песков на форуму "Територија смисла".

Према његовим речима, споразуми из Минска, који су настали као резултат сложених преговора, били су производ дипломатског успеха Москве, пошто би постепена примена споразума у ​​то време допринела да се избегне рат и омогући становницима Донбаса да живе под посебним условима са посебним правима.

"Русија није знала да Запад и Украјина неће испунити споразуме из Минска и ишла је путем имплементације документа, покушавајући да натера Кијев да иде политичким и дипломатским путем решавања проблема", рекао је Песков, пренеле су "РИА Новости".

Песков додаје да је, када је постало јасно да нико неће испунити споразуме из Минска и да се Украјина спрема за рат онда када су се војни саветници НАТО-а већ обрели у Украјини.

"Када је постало јасно да је Кијев заправо марионета у рукама пре свега Вашингтона и да се тај рат више не може избећи, онда је почело да се дешава оно што је почело да се дешава", рекао је Песков.

image