Свет

Лукашенко: Русија је направила једну грешку, требало да покрене операцију у Украјини још 2014

Москва и Минск су предуго покушавали да ситуацију реше дипломатским путем, сматра белоруски председник
Лукашенко: Русија је направила једну грешку, требало да покрене операцију у Украјини још 2014Getty © Handout / Handout

Сукоб у Украјини почео је пре много година и "једина грешка" коју су направиле Русија и Белорусија је то што то питање није решено раније, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.

Говорећи на састанку шефова безбедности Заједнице независних држава (ЗНД), Лукашенко је навео да је сукоб у Украјини почео и пре пуча на Мајдану у Кијеву 2014. године, којим је свргнут демократски изабрани председник земље Виктор Јанукович.

"Апсолутно се слажем са председником (Владимиром) Путином када каже да ми нисмо започели овај рат. Није почео ни 2014. Почео је много пре тога. Видели смо све што се овде дешавало и како је Украјина била заведена", рекао је Лукашенко.

Непријатељства су морала да избију пре или касније, тврди белоруски лидер, додајући да би, чак и да Москва није започела војну операцију пре годину дана, она свакако била неизбежна – али под још горим условима за Русију и Белорусију.

"Једина грешка" коју су две земље направиле је то што су наставиле напоре за решавање сукоба дипломатским путем, уместо да су раније покренуле војну акцију, рекао је Лукашенко. "Све је водило ка овоме. Вероватно једина грешка коју смо направили је то што ово питање нисмо решили 2014-2015, када Украјина није имала ни војску ни решење", додао је он.

Према његовим речима, садашњи украјински председник Владимир Зеленски – као и његови претходници Петар Порошенко и Виктор Јанукович – заправо нису учинили ништа да обезбеде "мирно постојање" за грађане земље.

Они "нису хтели рат", али су очигледно били гурнути у њега, навео је Лукашенко, додајући да су западне присталице Кијева отворено признале да користе дуготрајне дипломатске напоре за решавање кризе само као застој за наоружавање и обуку украјинске војске.

"Они су искрено признали да су учинили све да припреме Украјину за рат са Русијом", рекао је Лукашенко, позивајући се на изјаве бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел и бившег француског председника Франсоа Оланда који су обоје рекли да су споразуми из Минска, потписани 2014. и 2015. године као наводна мапа пута за мир у бившем украјинском Донбасу, били начин да се купи време за јачање украјинских снага.

image