Свет

Порошенко: Обновили смо војску захваљујући споразумима из Минска

"Одмах по потписивању, позвао сам инструкторе НАТО-а, купио оружје и возила. Током мог мандата изградили смо војску", рекао је бивши председник Украјинe
Порошенко: Обновили смо војску захваљујући споразумима из Минскаwww.globallookpress.com © Petro Poroshenko/via Globallookpress.com

Бивши украјински председник Петар Порошенко је истакао како је обновио украјинску војску под окриљем споразума из Минска.

Сврха Минских споразума била је помирење Кијева са источним регионима који нису подржали државни удар из 2014. године који се одиграо уз подршку Запада.

"Знате ли колико сам батаљона имао северно од Кијева када сам постао председник? Нула. Шта је са државним буџетом? Испод нуле. Шта је било са функционалним тенковима? Јад и беда", рекао је бивши лидер, описујући стање Украјине пре девет година у интервјуу за италијанске новине "Коријере дела сера" објављеном у понедељак.

Порошенко је ступио на функцију у јуну 2014, у оквиру напора украјинске владе да након државног удара војном силом угуши побуну у Доњецкој и Луганској области. Два споразума у Минску су потписана док је Порошенко био на челу Украјине. Њихова наводна сврха била је деескалација сукоба и реинтеграција региона у украјински политички систем уз широку аутономију која никад није добијена.

Уместо тога, Порошенко је истакао како се његова влада определила за наоружавање уз помоћ западних спонзора.

"Одмах по потписивању, позвао сам инструкторе НАТО-а, купио оружје и возила. Током мог мандата изградили смо војску", рекао је он.

Бивши председник је оценио да је то омогућило Украјини да се припреми за ескалацију сукоба са Русијом. Русија је покренула Специјалну војну операцију због избегавања Кијева да спроведе споразуме из Минска, континуираних напада кијевских снага и милитаната на Доњецк и Луганск, као и задирања НАТО-а у Украјину.

Руски званичници истицали су у више наврата да су споразуми из Минска, у којима су посредовали Француска и Немачка, преговарани у лошој вери. Бивши француски председник Франсоа Оланд и бивша немачка канцеларка Ангела Меркел су признали да је циљ ових споразума био куповање времена за Кијев.

Порошенко је претрпео убедљив пораз од Владимира Зеленског на изборима 2019. године. Бивши комичар и актуелни председник обећао је да ће преокренути ратнохушкачку политику свог претходника и помирити се са проруским становништвом Донбаса. Међутим, Зеленски је направио преокрет након доласка на власт.

image
VV inauguration
banner