Русија

Половина Руса своју државу сматра "светском силом", порасло поверење у државно руководство

Ново истраживање је показало свеопшти пораст оптимизма грађана у погледу будућности Русије
Половина Руса своју државу сматра "светском силом", порасло поверење у државно руководствоwww.globallookpress.com © Баранов Владимир/Globallook Press

Више Руса него икада верује да је њихова земља једна од светских "великих сила", показало је истраживање које је спровео "Сверуски центар за истраживање јавног мњења".

Социолози су крајем јуна анкетирали око 1.600 људи и известили да је сваки други испитаник (50 одсто) рекао да Русију сматра великом силом. Овај став је у 2020. години имало 37 одсто испитаника, а 2003. само 12 одсто, подсетили су истраживачи.

Нешто више од 25 одсто анкетираних рекло је да верује да ће њихова земља постати велика сила у наредних 15 до 20 година, док се 17 одсто не слаже са том изјавом.

У извештају се наводи да су изгледи за развој земље постали јаснији, при чему 46 одсто испитаника каже да Русија има предвидљиву будућност. Пре две године, 36 одсто анкетираних држављана Русије је делило то мишљење.

"Ствар није ограничена на раст поверења у предвидљивост будућности. У протекле две године је порастао број Руса који наводе да могу јасно да замисле каква ће Русија бити за пет година", приметили су истраживачи.

Према резултатима анкете, 42 одсто испитаника је рекло да јасно разуме како ће њихова земља изгледати у блиској будућности, у поређењу са 28 одсто у 2021. години. Поред тога, 72 одсто сматра да ће се ситуација у Русији значајно побољшати у предстојећих осам до десет година, док је 25 одсто рекло да, када је у питању њихова држава, нема јасна очекивања.

Истраживање је показало свеопшти пораст оптимизма у погледу будућности Русије и уверења да државно руководство има дугорочну стратегију. Удео оних који верују председнику Владимиру Путину и његовој влади да ће да усмере Русију у правом смеру порастао је са 40 одсто на 57 одсто у последње две године, док је број оних са супротним ставом у најновијој анкети опао на 21 одсто са 29 одсто у 2021. години.

image