Свет

Европски обавештајац: Нема доказа да је Русија спроводила "кампању дезинформација" у Нигеру

Ситуација у Нигеру и даље је мирна, иако је рок ЕКОВАС-а за пуштање свргнутог председника Базума истекао а претња војном интервенцијом и даље присутна
Европски обавештајац: Нема доказа да је Русија спроводила "кампању дезинформација" у Нигеру© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Нема доказа да је Русија спроводила "кампању ширења дезинформација" у Нигеру непосредно пре пуча који је у тој земљи спроведен 26. јула, цитирао је шпански "Паис" неименованог европског обавештајца.

Ти наводи усаглашене су са ранијим изјавама западних званичника да Русија није умешана у смену власти у Нијамеју.

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер је непосредно након пуча, 27. јула, изјавила да "Сједињене Америчке Државе нису виделе никакве веродостојне индиције о умешаности Русије или приватне руске 'Вагнер' групе у државни удар у афричкој држави Нигер", а сличну изјаву је неколико дана касније дао и шеф италијанске дипломатије Антонио Тајани.

"Немамо никакве податке о умешаности Русије у вези са организованим пучом у Нигеру. Демонстрације са Путиновим фотографијама су, у ствари, више биле усмерене против Француске. Али, наравно, Русија се већ годинама вешто инфилтрира у овај регион", казао је Тајани 3. августа у интервјуу за лист "Република".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је крајем јула изјавио да уставни поредак у Нигеру треба да буде поново успостављен, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио да је мало вероватно да би ситуацију Нигеру било какво мешање нерегионалних сила, попут САД.

Мали и Буркина Фасо послали делегације у Нигер

Војне власти у Малију су објавиле да су та земља и оближња Буркина Фасо послале делегације у Нигер како би "исказале солидарност" са тамошњим народном.

Владе те две државе су 1. августа најавиле да ће било мешање и употребу силе у Нигеру сматраће се објавом рата Буркини Фасо и Малију, пренеле су "РИА Новости".

"Владе Буркине Фасо и Малија упозоравају да ће свака војна интервенција против Нигера представљати објаву рата овим двема државама", наводи се у саопштењу.

Наиме, владе двеју земаља упозориле су на "катастрофалне последице" војне интервенције у Нигеру, која би могла "дестабилизовати цео регион, као што је био случај са унилатералном интервенцијом НАТО-а у Либији".

Представници хунте у Нигеру објавили да "две централноафричке земље размештају трупе за интервенцију у њиховој земљи", а грађане су позвали да буду спремни да "одбране домовину и независност државе".

Економска заједница држава Западне Африке (ЕКОВАС), организација која окупља 15 држава у том региону и чије су Нигер, Буркина Фасо и Мали суспендоване чланице, увела је санкције против Нијамеја и запретила војном интервенцијом уколико пучисти не ослободе свргнутог председника Мохамеда Базума и не врате га на чело државе у року од седам дана.

Начелник генералштаба Нигерије је 3. августа рекао да је претња интервенцијом "озбиљна". "Ми смо спремни, чим будемо добили наредбу да интервенишемо, то ћемо и урадити", изјавио је Кристофер Муса за Хауса едицију "Радио Франс интернасионала".

Рок ЕКОВАС-а је истекао јуче, а и поред чињенице да су нове власти у Нигеру затвориле ваздушни простор, ситуација у региону и даље је мирна. Сенат Нигерије, највеће државе у Западној Африци чији се председник Бола Тинубу залагао за интервенцију, позвао је владу те државе да од ње одустане и да се окрене потрази за мирним решењем кризе.

Председник Алжира Абделмаџид Тебун такође је критиковао најаве војне интервенције у Нигеру, додајући да је његова земља категорички против тога.

"Војна интервенција би запалила цео регион Сахела, а Алжир неће користити силу против својих комшија", рекао је он.

Западне земље нису експлицитно подржале војну интервенцију, али је Француска најавила да ће "снажно подржати" сваку одлуку коју ЕКОВАС буде донео.

У престоници Нигера одржан скуп подршке Хунти

У Нијамеју, престоници Нигера, јуче је одржан и скуп подршке на ком је учествовало више хиљада људи.

На стадиону "Сејни Кунче", који прима око 32.000 посетилаца, руководство хунте дочекао је велики број присталица, а многи од њих су носили и руске заставе.

Генерал Мохамед Тоумба, један од лидера хунте, осудио је у говору оне "који вребају у сенци и припремају субверзију против напредног марша Нигера".

У исто време, у Паризу је одржан скуп неколико десетина наводних присталица свргнутог председника Мохамеда Базума.

image
VV inauguration
banner