Русија

Руски амбасадор у Вашингтону: Испорука "абрамса" Кијеву сигурно не носи поруку мира

Конференција у Џеди је покушај САД да се придобију државе које не подржавају поредак заснован на правилима, рекао је Анатолиј Антонов
Руски амбасадор у Вашингтону: Испорука "абрамса" Кијеву сигурно не носи поруку мираwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Чујемо лицемерне приче о миру, а у међувремену, САД испоручују серију тенкова "абрамс" својим марионетама, што доводи до огромних додатних људских губитака  у Украјини и одлаже изгледе за мир, изјавио руски амбасадор у Вашингтону  Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

"Били смо сведоци још једног неуспешног покушаја америчке администрације да спроведе у дело оно што је замислила. Није било дипломатског успеха у Џеди", рекао је Антонов, коментаришући резултате састанка у Саудијској Арабији на коме Русија није учествовала.

Како је навео, Вашингтон је покушао да прикаже "прелепу слику" подршке Сједињеним Државама земаља Глобалног Југа у настојању да изолује Русију.

"Та конференција је покушај да се придобију државе које не подржавају поредак заснован на правилима. Отуда и сасвим очекивани резултат састанка – недостатак заједничког става о томе како даље у решавању кризе у Украјини. Уопште није било подршке за озлоглашену кијевску 'формулу мира'", истакао је руски амбасадор.

Према његовим речима, немогуће је разговарати о питањима безбедности Русије без узимања у обзир њених националних интереса.

"Зар заиста никоме још увек није јасно да је у таквој ситуацији немогуће постићи конкретан резултат? То су потпуно двоструки стандарди: прво искључују Русију из преговарачког процеса, а затим је јавно оптужују да не жели да учествује у решавању сукоба у источној Европи који су покренуле САД и њихови сателити", нагласио је.

"Чујемо лицемерне приче о свету, а у међувремену, САД испоручују серију тенкова 'абрамс' својим марионетама. Све то доводи до огромних додатних људских губитака међу Оружаним снагама Украјине и, несумњиво, одлаже изгледе за мир", закључио је Антонов.

Протеклог викенда у Саудијској Арабији, у граду Џеда, одржани су преговори о Украјини, на које су позвани представници око 30 земаља, али не и Русије. 

Бројне државе су потврдиле своје учешће, укључујући Сједињене Државе, Велику Британију, Јужну Африку, Пољску и ЕУ.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да његова влада неће учествовати у преговорима без Русије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков напоменуо је да ће Кремљ пратити састанак у Саудијској Арабији о Украјини, као и да остаје да се види какви се циљеви постављају. 

Руско Министарство спољних послова је, коментаришући разговоре о Украјини у Џеди, навело да је фиксирање одлука о украјинској кризи на политичком нивоу без учешћа Русије апсурд и бесмислица.

image