Свет

"Њујорк тајмс": Састанак у С. Арабији притисак на Русију и Зеленског, али без тријумфа Запада

"Њујорк тајмс" констатује да је реч о почетку шире кампање чији је циљ изолација Русије и њено слабљење, док руски сенатор поручује да поменуте консултације неће резултирати тријумфом Запада
"Њујорк тајмс": Састанак у С. Арабији притисак на Русију и Зеленског, али без тријумфа Западаwww.globallookpress.com © President Of Ukraine

У Саудијској Арабији, у граду Џеда, почели су дводневни разговори о руско-украјинском сукобу, што је по оцени Ројтерса, део дипломатског притиска којим Кијев покушава да придобије подршку око 40 земаља које нису међу западним савезницима Украјине.

Очекује се да ће ови разговори довести до споразума о кључним принципима за окончање рата између Русије и Украјине и подршке Украјини из земаља Глобалног југа које нису хтеле да заузму страну у сукобу, који се, пре свега захваљујући западним санкцијама уведеним Русији, драстично одразио на глобалну економију.

"Њујорк тајмс" пак констатује да је састанак у Џеди почетак шире кампање чији је циљ изолација Русије и њено слабљење.

Лист пише и да је уочи састанка украјински председник Владимир Зеленски саопштио дипломатама да ће Запад у наредним месецима настојати да убеди Кијев да уђе у мировне преговоре с Москвом.

Ипак и украјински и западни званичници не очекују превише од преговора овог викенда, истичући да је мало вероватно да ће они утицати на завршетак рата, као и да многе позване државе неће променити став, остајући доследне да не бирају страну у сукобу, нити да прекидају сарадњу с Руском Федерацијом.

Док Русија, очекивано, није позвана на консултације у граду на Црвеном мору, бројне државе су потврдиле своје учешће, укључујући САД, Велику Британију, Индију, Јужну Африку, Пољску, Шведску. Кинеско министарство спољних послова на догађај је послало специјалног представника за евроазијска питања Ли Хуија.

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да његова влада неће учествовати у преговорима без Русије.

Разговори без Русије бесмислени, земље БРИКС-а неће прећи на позиције САД

О састанку у Џеди портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је политичко одлучивање о украјинској кризи без учешћа Москве бесмислено. Ипак, додала је, делегати имају "простора за креативност" да разговарају о овом питању.

Сенатор Руске Федерације Алексеј Пушков оценио је да поменуте консултације неће резултирати тријумфом Запада, као и да су многе земље дошле на састанак не да би се придружиле Западу већ зато што економски пате од последица кризе и намеравају да изнесу свој став с тим у вези.

"Састанак у Џеди не може и неће постати тријумф Запада. Да би се то постигло, било би неопходно да водеће незападне земље одмах напусте своје ставове и преоријентишу се на позиције Сједињених Држава и Запада. А то је немогуће. Приступ западне алијансе и водећих земаља украјинској кризи сувише је различит од оног који заступа Глобални југ", написао је Пушков на свом Телеграм каналу.

Такође, напоменуо је да Кина неће подржати Зеленског јер има посебан стратешки однос с Русијом и фундаментално се не слаже са Сједињеним Државама, укључујући и о питању Украјине. Подсетио је и на ранији кинески мировни план који је Запад одбацио.

"Бразил сматра да је у реду да се састанак одржи, али да се ништа не може договорити без Русије и уважавања њених безбедносних интереса. Индија, као и Бразил, има посебан став и заинтересована је за партнерство с Русијом у реструктурирању униполарног света у мултиполарни", додао је Пушков.

Сенатор је приметио и да је Јужна Африка заједно с групом афричких земаља донела на самит у Санкт Петербург свој план за излазак из војног сукоба, а веома је далеко од ултиматума Запада Русији.

"Тако да, по свему судећи, неће бити могуће навести земље БРИКС-а да пређу на позицију Сједињених Држава и њених савезника. Друге земље ће на састанку промовисати сопствене интересе. За Саудијску Арабију састанак у Џеди је питање престижа и њеног позиционирања у свету – у протеклих десет година еволуирала је од снабдевача нафтом у аутономног политичког играча и потенцијалног посредника у решавању међународних криза", закључио је Пушков.

image