Русија

Руски сенатор о преговорима у Џеди: Западне земље не поштују принципе УН, Србија памти

Приступи Запада и водећих земаља Глобалног Југа, чији су лидери такође представили мировну иницијативу о Украјини, остају веома различити, истакао је Пушков
Руски сенатор о преговорима у Џеди: Западне земље не поштују принципе УН, Србија памтиwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Учесници преговора у Џеди, док говоре о резултатима, једногласно цитирају италијански лист 'Корјере де ла сера' који је "сазнао" да су учесници састанка подржали заједничке, најбазичније принципе УН, написао је руски сенатор Алексеј Пушков на Телеграму.

"Западне земље, како показује искуство Србије, Ирака, Ливије, не следе како треба принципе УН", истакао је Пушков.

Такође, како наводи, италијански лист је то представио "готово као сензацију, успех Запада и нову платформу за јединство", а учесници су, очекивано, завршили без заједничке изјаве.

Ствари не стоје како их представљају, закључио је и додао да приступи Запада и водећих земаља Глобалног Југа, чији су лидери такође представили мировну иницијативу о Украјини, остају веома различити.

У Џеди су током викенда вођени преговори о Украјини на које су позвани представници око 30 земаља, али не и Русије. Како је у недељу после дводневног састанка известила саудијска новинска агенција СПА, учесници консултација су се сложили да наставе размену мишљења.

Раније је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, говорећи о састанку у Џеди рекла да је политичко одлучивање о украјинској кризи без учешћа Москве бесмислено.

Ипак, додала је, делегати имају "простора за креативност" да разговарају о овом питању.

А како је Пушков раније оценио, разговори неће резултирати тријумфом Запада, многе земље су дошле на састанак, не да би се придружиле Западу, већ зато што економски пате од последица кризе и намеравају да изнесу свој став у вези с тим.

"Састанак у Џеди не може и неће постати тријумф Запада. Да би се то постигло, било би неопходно да водеће незападне земље одмах напусте своје ставове и преорјентишу се на позиције Сједињених Држава и Запада. А то је немогуће. Приступ западне алијансе и водећих земаља украјинској кризи сувише је различит од оног који заступа Глобални југ", написао је Пушков на свом Телеграм каналу.

image