Русија

Русија почиње тестирање дигиталне рубље

Пилот програм ће се првенствено базирати на тестирању операција попут отварања дигиталних новчаника у рубљама, трансфер између клијената и плаћање у трговинским и услужним предузећима, рекла је прва заменица председника Банке Русије
Русија почиње тестирање дигиталне рубље© Tanjug/ AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Праве трансакције дигиталном рубљом за физичка и правна лица у Русији почеће 15. августа, рекла је прва заменица председника Централне банке Русије Олга Скоробогатова, преноси ТАСС.

Грађани – клијенти банака учесници пилот програма ће након неког времена моћи да се пријаве за учешће у тестирању реалног пословања, додала је.

"Пилот програм ће се првенствено базирати на тестирању операција попут отварања дигиталних новчаника у рубљама за банке, клијенте (физичка и правна лица), тестираћемо трансфер у дигиталним рубљама између клијената и плаћање у трговинским и услужним предузећима", рекла је она.

Скоробогатова је напоменула да је свих 13 банака које су изразиле жељу да учествују у тестирању дигиталне рубље већ завршило припремне активности и да почињу са тестирањем. Поред тога, још 16 банака спремно је да се укључи у тестирање следеће године, нагласила је.

Према њеним речима, прво ће се покренути отварање рачуна, трансфери између корисника, као и плаћање роба и услуга.

"Могућност да први приступе дигиталној платформи ће имати 600 људи. Учесници пилот програма ће моћи да плате помоћу дигиталних рубаља у 30 продајних места, које ће се отворити у 11 руских градова. Са њима ће радити 13 банака. Замишљено је да ће у тестирању учествовати 15 кредитних организација, али у финалној листи није било 'Сбербанке' и банке 'Тињкоф'", преноси ТАСС.

Постоји велико интересовање за овај пројекат, рекла је Скоробогатова и додала да су међу учесницима запослени у Централној банци и клијенти кредитних организација, а да је жељу да се придруже пројекту изразило 19 банака.

Дигитална рубља је трећи облик националне валуте, постаће још једно средство плаћања и трансфера. Рад са њим за грађане биће бесплатан, а грађани и компаније ће добити могућност да бирају који облик рубље ће користити у одређеном случају.

Банка Русије је више пута истицала да ће се након увођења дигитална рубља користити као средство плаћања, а не као средство акумулације - биће немогуће отворити депозите у дигиталним рубљама или узети кредит у дигиталним рубљама.

Власници дигиталног новца моћи ће слободно да преносе рубље из једног облика у други.

Руски председник Владимир Путин је 24. јула потписао закон о увођењу дигиталне рубље и стварању одговарајуће електронске платформе, преноси ТАСС.

Наиме, ради се о другом облику руске националне валуте, који ће у употреби бити заједно са постојећим облицима новца. Тако ће руска рубља сада имати три облика: готовински, безготовински и дигитални.

image