Економија

Руски врхунски економиста: Дигитална рубља може помоћи Русији у борби против санкција

Идеју о увођењу националне дигиталне валуте Банка Русије је представила крајем 2020. године, а електронска рубља је званично постала оперативна 1. августа
Руски врхунски економиста: Дигитална рубља може помоћи Русији у борби против санкција© Who is Danny - stock.adobe.com

Дигитална руска рубља могла би да помогне Москви у спољној трговини суоченој са западним санкцијама, сугерисао је руски економиста високог профила. Електронска валута је званично постала оперативна 1. августа.

"Чланство Русије у Банци за међународна поравнања (БИС) је тренутно суспендовано. Дигитална рубља није заснована на једном протоколу и стога не може бити видљива за БИС у Базелу. Управо супротно, уз помоћ дигиталне рубље у спољној трговини могуће је ефикасно заобићи финансијске санкције западних земаља", рекао је Владислав Гинко, који предаје на Руској председничкој академији за националну привреду и јавну управу (РАНЕПА), објављено је на Телеграму.

Идеју о увођењу националне дигиталне валуте Банка Русије је представила крајем 2020. За разлику од виртуелних валута као што је биткоин, за дигиталну рубљу се каже да представља минималан ризик, јер ће је издавати државни монетарни регулатор и подржавати традиционални новац.

Прописи предвиђају да се дигитална рубља може користити за трансфере и плаћања, док се валута чува у дигиталним новчаницима на платформи којом управља централна банка, али неће бити могућа штедња или подизање кредита.

Централна банка планира да започне пилот трансакције са дигиталним рубљама уз учешће ограниченог броја клијената из 13 банака.

image