Русија

Руска амбасада у Берлину: Немачка заражена вирусом шпијунске маније

Немачки медији и један број политичара често покушавају да проблеме у области економије, финансија, друштвеног живота, унутрашње и спољне политике те земље објасне утицајем Москве, а сваког руског дипломату виде као "дубоко конспиративног шпијуна и штеточину"
Руска амбасада у Берлину: Немачка заражена вирусом шпијунске манијеwww.globallookpress.com © Helmut Fricke/dpa

Вирус лута Немачком и то вирус шпијунске маније, заразивши велике делове немачког политичког естаблишмента и представнике медија, који изазива антируско расположење, саопштила је руска амбасада у Берлину.

Раније је немачко савезно тужилаштво саопштило да је приведен службеник немачког савезног одељења, који се сумњичи да је преносио информације руским специјалним службама. Министарка унутрашњих послова Ненси Федер изјавила је да се ради о "новој димензији шпијунских претњи, кампања дезинформација и сајбер напада".

"Једна од нус појава вируса шпијунске маније, који лута Немачком, је ескалација антируског расположења. Злогласна 'рука Кремља' измишља се на сваком кораку. Њен деструктивни утицај повезан је са проблемима у привреди, финансијама, друштвеном животу, унутрашњој и спољној политици Немачке", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, посебну пажњу привлаче активности руских дипломата, у којима, у превеликој машти, виде дубоко завереничког шпијуна и штеточину.

"Немачки медији и један број политичара често покушавају да проблеме у области економије, финансија, друштвеног живота, унутрашње и спољне политике Немачке објасне утицајем Москве, а сваког руског дипломату виде као 'дубоко конспиративног шпијуна и штеточину', заузетог дестабилизацијом јавног поретка и дискредитацијом немачке демократије кроз регрутовање, подршку радикалним снагама, ширење дезинформација, пропаганде и координацију хакерских напада", наводе у министарству.

Како иронично примећују у амбасади, према наративу немачких медија и политичара, кривица руских дипломата је "очигледна и не захтева доказ", а протеривање неколико десетина руских дипломата и затварање четири од пет руских конзулата генерално "изгледа да не доприноси побољшању ситуације".

"Немачка књижевност дала је свету бриљантне писце бајки: браћу Грим, Хауфа, Хофмана, Распе. У Русији су цењени и вољени. Садашњи немачки приповедачи научне фантастике очигледно губе од њих", закључили су.

image