Свет

Берлин наредио затварање четири конзулата Русије у Немачкој

Тај потез долази након што је Москва ограничила број немачког особља у Русији на 350, што значи да ће стотине службеника који раде за немачке институције у Русији морати да напусте земљу
Берлин наредио затварање четири конзулата Русије у Немачкојwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Берлин је наредио затварање четири од пет конзулата Москве у Немачкој, рекао је портпарол немачког Министарства спољних послова на конференцији за новинаре и додао да је то данас саопштено руском Министарству спољних послова.

Тај потез долази након што је Москва ограничила број немачког особља у Русији на 350, што значи да ће стотине државних службеника и припадника локалног особља који раде за немачке институције у Русији морати да напусте земљу, саопштио је немачки МСП, преноси АФП.

"Ова неправедна одлука приморава владу да направи веома значајне резове у свим областима свог присуства у Русији", рекао је портпарол.

То ће укључити затварање немачких конзулата у Калињинграду, Јекатеринбургу и Новосибирску, при чему ће операције бити знатно смањене и обустављене до новембра.

Немачка амбасада у Москви и њен конзулат у Санкт Петербургу неће бити погођени овим мерама.

"Што се тиче руског присуства у Немачкој, наше одлуке важе реципрочно, како би се обезбедила равнотежа међусобног присуства како у погледу особља, тако и у погледу структуре", додао је портпарол.

Смањење немачког особља у Русији од стране Москве погодиће од јуна неколико стотина људи који раде у немачким амбасадама или институцијама, наводи МСП. Међу погођенима је особље конзулата, али углавном је реч о запосленима у Гетеовом институту у Русији, немачким школама и вртићима.

Иако је Немачка била блиски економски партнер Русије пре почетка сукоба у Украјини, од тада је нагло смањила везе са Москвом, док је финансијски и војно подржавала Кијев у сукобу.

Немачка је у априлу протерала неколико руских дипломата "како би смањила присуство обавештајних служби", што је изазвало одговор из Москве која је протерала око 20 запослених у немачкој амбасади.

Већ у пролеће 2022. протерано је око 40 руских дипломата за које је Берлин оценио да представљају претњу по безбедност земље.

Прошлог октобра, шеф немачке агенције за сајбер безбедност Арне Шонбом, отпуштен је након што су новинари открили његове блиске везе са консултантском кућом за сајбер безбедност за коју се верује да има контакте са руским обавештајним службама.

Месец дана касније, немачки резервни официр је осуђен на условну казну затвора од годину и девет месеци због шпијунирања у корист Русије.

Чак и пре руско-украјинског сукоба, Немачка је више пута оптуживала Русију за сајбер нападе.

image