Русија

Немачка протерује руске дипломате, Русија ће узвратити истом мером

Немачка страна је погазила своје речи и раније изјаве да није спремна за овакав расплет, тако што је о својој намери обавестила медије, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова
Немачка протерује руске дипломате, Русија ће узвратити истом меромwww.globallookpress.com © Michael Kuenne

Немачке власти су решиле да масовно протерају руске дипломате и показале да Берлин не мари да уништи све што су до сада изнедрили руско-немачки односи, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Немачке власти су донеле одлуку да још једном протерају службенике руске дипломатске мисије у својој земљи. Оштро осуђујемо ове акције Берлина, који пркосно наставља да уништава читав низ руско-немачких односа и заједничку дипломатију", саопштило је Министарство.

Немачка страна је погазила своје речи и раније изјаве да није спремна за овакав расплет, тако што је о својој намери обавестила медије, који се редовно користе за организовање "контролисаног цурења" и подметања дезинформација.

"За реакцију на непријатељске акције Берлина, руска страна је одлучила да се послужи методом огледала и да узврати протеривањем немачких дипломата из Русије, као и да значајно ограничи максималан број запослених у немачким дипломатским представништвима у својој земљи, на шта је немачки амбасадор и раније званично упозорен", додаје Министарство.

Захарова објаснила

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је објаснила поступке немачких власти који су најавили протеривање руских дипломата, преноси канал "Звезда" на Телеграму.

У почетку су немачке власти унапред обавестиле Руску Федерацију да ће заиста протерати руске дипломате, али су замолили да се вест не шири даље, објашњава Захарова.

Онда се пре три недеље у немачким медијима појавила вест, коју су, према речима Захарове, саме власти дале медијима, док су званично порицале њихове тврдње.

"Испало је да Берлин сам упозорава Москву да ће протерати њене дипломате, ту информацију демантује у јавности, али на крају ипак то и уради", објаснила је Захарова.

Ситуација са протеривањем дипломата

Немачки "Фокус" је 25. марта, позивајући се на изворе у немачком министарству спољних послова, известио је да немачка министарка спољних послова Аналена Бербок планира да више од 30 руских дипломата акредитованих у Берлину прогласи персонама нон грата.

Како наводи овај медиј, немачке безбедносне структуре верују да руске дипломате наводно користе дипломатски статус за незаконито добијање политичких, економских, војних, научних информација које користе у саботажи и ширењу дезинформација.

Међутим, портпаролка немачког Министарства спољних послова Андреа Засе није потврдила ову информацију, напоменула је да ова мера "у облику у ком је представљена у материјалу тренутно није предвиђена".

У медијима се 21. априла појавила информација да је Берлин иницирао смањење присуства руских дипломата у Немачкој, а немачки МСП је за ТАСС саопштио да је "савезна влада у контакту са руском страном и разговарају о питањима дипломатских представништава две земље".

image
VV inauguration
banner