Свет

Шведска избацила диригента Гергијевa због "руског ћутања"

Искључивање великог руског музичара ће оставити срамну мрљу на репутацији музичке академије у Стокхолму
Шведска избацила диригента Гергијевa због "руског ћутања"© CTK Photo/Michal Dolezal/Global Look Press

Одлука Шведске краљевске музичке академије да руском диригенту Валерију Гергијеву одузме титулу страног члана заувек ће оставити срамну мрљу на репутацији те институције, изјавила је Марија Захарова поводом најновијег искључења великог диригента.

Наиме, Краљевска музичка академија у Стокхолму је претходне недеље одузела чланство једном од најпознатијих светских диригената, руском маестру Валерију Гергијеву.

Одлука о избацивању Гергијева донета је на редовном састанку Академије, а званични разлог за то био је "невољност овог светски познатог музичара да даје политичке изјаве које је од њега захтевао колективни Запад", изјавила је портпаролка руског министарства спољних послова.

Европски медији поводом ситуације пишу да је "Шведска либерална земља, али Гергијев прећутно подржава режим у Русији".

"У Шведској преовладава слобода изражавања, али ова ситуација је јединствена. Академију не треба повезивати са особом која је тако недвосмислено подржава режим који прети нуклеарним ратом. Нећемо изабрати исту стратегију као Валериј Гергијев – ћутање", преноси "Операвире" саопштење Акадамије.

Гергијев је 2011. године на основу изузетних музичких заслуга изабран за члана Академије. Ово је најновије искључење руског диригента. Претходно је отпуштен са позиција у Вербијеу, Ротердаму и Минхену и забрањено му је да наступа на Западу.

Недавно су отказани и његови концерти у Јапану. Од почетка рата Гергијев диригује у Русији, где је музички директор Маринског театра.

image