Русија

"Армија 2023": Шта се могло видети на сајму наоружања у Москви (ФОТО/ВИДЕО)

Приметан је пораст броја приказаних беспосадних платформи, како ваздушних тако и копнених, али и низ модификација возила ради прилагођавања условима савременог ратовања
"Армија 2023": Шта се могло видети на сајму наоружања у Москви (ФОТО/ВИДЕО)www.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Током протекле седмице, Москва је била домаћин деветог по реду војнотехничког форума под називом "Армија 2023", у организацији Министарства одбране Руске Федерације. Реч је о сајму војне опреме и наоружања који се одржава сваке године од 2015, у тематском парку "Патриот", односно изложбеном центру у склопу њега. Форум је трајао од 14. до 20. августа, а поред главне изложбе у поменутом парку, приређени су и различити догађаји у ваздухопловној бази Кубинка и на полигону Алабино.

Своје производе представило је око 1.500 домаћих, тј. предузећа руске војне индустрије и 85 страних компанија из седам држава, док је око 70 земаља послало своје делегације као посетиоце.

Приказано је око 28.000 различитих експоната система наоружања и војне опреме, од униформи и лаког пешадијског наоружања па до најсавременијих тенкова, борбених авиона и интерконтиненталних балистичких ракета, попут РС-24 "јарс". Поред потпуно нових средстава ратне технике, посебну пажњу привукле су и верзије неких старијих система модификоване у складу са искуством из Специјалне војне операције.

Оклопњаци, системи за борбу против дронова, роботизовани деминери и нова верзија АК-19

Када је у питању сегмент копнених платформи, највећу пажњу током главне изложбе традиционално су привукли основни борбени тенкови, поготово имајући у виду њихов значај у СВО. Тако су одмах на улазу са леве стране поређани тенкови руске и совјетске производње у модернизованим варијантама и то: Т-90М, Т-72Б3, Т-80БВМ и Т-64М; а до њих постављена су борбена возила пешадије БМП-2 "бережок" и БМП-3.

Део поменутих оклопњака опремљен је тзв. кавезима изнад куполе, који служе за заштиту од напада беспилотних летелица, лутајуће муниције (дронова камиказа) и артиљеријског оруђа, разним заштитним мрежама сличне намене и камуфлажним сетом "накидка", за смањивање топлотног одраза.

Наравно поред наведених возила, посебно су се истакли тенкови Т-14 "армата", оклопни транспортери и борбена возила пешадије базиране на платформи "курганец-25", оклопни транспортери "бумеранг" и БТР-82А, џипови "тигар-м" са "повећаним степеном заштите", чији спољашњи изглед подсећа на возила из филма "Побеснели Макс" и оклопни аутомобил "спартак" опремљен противавионским топом С-60 у калибру 57мм.

Осим тенкова, из породице "армата" приказана је и оклопна платформа за извлачење возила позната као Т-16, односно БРЕМ-Т. Систем је оспособљен да у кратком року евакуише оштећену технику ради поправке, а главна предност огледа се у чињеници да посада не мора да напушта возило у таквим операцијама, будући да Т-16 има камере распоређене са свих страна. Такође, посебно место у оквиру изложбе добио је и вишегоривни дизел мотор 2В-12-3А, намењен за оклопњаке из ове породице.

У домену артиљерије, делује да је највећи утисак оставила прва самоходна хаубица на платформи точкашу 2С43 "малва", о којој је овде већ било речи. Приказан је и мобилни анти-дрон комплекс "рат", базиран на возилу 6х6 СБА-70К4, са даљински управљаном борбеном станицом наоружаном аутоматским топом у калибру 30 мм, са системом за контролу детонације пројектила, максималног домета четири километра.

У првом плану дела излобжбе посвећеном противваздухопловној одбрани нашли су се системи дугог домета С-400, затим модернизована извозна верзија система "бук", позната и као "викинг". Ипак, посебно интересовање присутних изазвао је модернизовани аутоматизовани систем командовања и контроле средстава ПВО "пољана-Д4М1", први пут представљен ове године. Ради се о платформи способној за истовремено управљање са 14 различитих система и пружање заштите на површини од 640.000 квадратних километара, уз могућност симултаног откривања до 500 циљева у контролисаном ваздушном простору.

Да руска војна индустрија не заостаје ни када су у питању беспосадне роботизоване платформе, сведоче бројна борбена, извиђачка и деминерска средства ове врсте, конструисана и модификована у складу са најскоријим искуствима из сукоба у Украјини. Једно од њих је и беспосадно оклопно возило "зубило" (секач или длето у преводу са руског језика) наоружано двоцевним противавионским топом у калибру 23 мм.

Акценат је посебно стављен на деминерске роботе, узевши у обзир широко распрострањену употребу минско-експлозивних средстава обеју страна, док у сегменту минириања новитет представља мобилни комплекс за постављање мина "росомаха" (ждеравац у преводу са руског језика).

Што се тиче личног наоружања, највише пажње дефинитивно завређује нова верзија "Калашњиковљеве" јуришне пушке АК-19 са скраћеном цеви, у калибру 5,56х45 мм НАТО, првенствено намењена за извоз. Поред поменуте, први пут је приказана и антиматеријална снајперска пушка "астарта" у калибру 12,7х108 мм, која судећи према декларативним карактеристикама превазилази еквиваленте попут руског ОСВ-96 и америчког "берет М82".

Вишенаменски хеликоптери, нова крстарећа ракета, борбени авиони и беспосадни ваздухоплови

Главне звезде хеликоптерског дела изложбе недвосмислено су били Ка-52М и Ми-28НМ, пре свега због остарених резултата у оквиру СВО. Летелице су приказане са својим разноврсним системима наоружања, међу којима предњаче противоклопне вођене и вишенаменске ракете "вихор", "атака" и најновија ЛМУР, позната и као "издељије 305".

Поред чувених Х-31, Х-35, Х-58 и Х-59 у различитим модернизованим варијантама, представљена је и најновија крстарећа ракета "ваздух-земља" Х-69 са "стелт" карактеристикама. Ова ракета је први пут приказана током прошлогодишњег форума "Армија 2022" и постоје непотврђене информације да је већ коришћена у дејствима по циљевима украјинске војске.

Примарно је намењена за лансирање са вишенаменских борбених авиона пете генерације Су-57, али ће инсталирањем посебног лансирног система бити омогућена њена употреба и са МиГ-29К, МиГ-35, Су-30МК, Су-34 и Су-35. Уз набројане већ добро познате и тестиране борбене авионе, посетиоци сајма имали су прилику да виде и макету новог „стелт“ вишенаменског борбеног авиона пете генерације Су-75 "шахмат", у реалној величини.

Засебно место током сајма имали су и беспосадни ваздухоплови свих врста па је тако "Калашњиков" поред пушака, представио и извиђачку беспилотну летелицу "гранат 4Е". Компанија "Беспилотни системи" је између осталог приказала сопствени хибридни ваздухоплов исте категорије, "суперкам СКС300Х" који има способност вертикалног узлетања и слетања без потребе за додатном опремом. Захваљујући комбинованом погону, ова летелица може лебедети у ваздуху као хеликоптер и у веома кратком временском року променити положај пропелера те наставити кретање попут авиона.

Можда и најинтересантнији међу беспилотним ваздухопловима био је "грифон-61Т", дрон који се контролише путем кабла и може остати у ваздуху чак седам дана на висинама до 100 метара. Има носивост од осам килограма и способан је за ношење видео камере, термовизијске камере, разгласа и радио репетитора.

На крају јавност је могла и да се мало боље упозна са најновијом верзијом, сада већ популарних дронова камиказа (лутајућа муниција) "лансет", означених као "издељије 53". Ова варијанта специфична је не само по дизајну, већ и по могућности напада у "јатима" приликом којих свака летелица независно од других открива сопствени циљ и дејствује по њему.

Динамички приказ, покретна црква, западна техника и страни излагачи

Као што је већ поменуто, осим централне статичке изложбе, посетиоци међународног војнотехничког форума "Армија 2023" имали су прилику да присуствују и приказу способности дела оклопно-мехаизнованих, артиљеријских и јединица ПВО. Динамички приказ одржан је на полигону Алабино, а неки од коришћених система наоружања били су: основни борбени тенкови Т-14 "армата", оклопна возила породице "курганец-25", транспортери БТР-82А, амфибијска борбена возила пешадије БМД-4М у саставу ВДВ-а, самоходни топови 2С7 "пион" (божур у преводу са руског језика) итд.

Јако интересантан детаљ читавог сајма, представља и покретна "црква" смештена у војном шатору и задњем делу камиона, намењена за обављање православних верских обреда на првој линији фронта. У плану је да овај концепт рада преузму војни свештеници у зони СВО, а освештање поменутог "храма" обавио је лично патријарх московски и све Русије Кирил.

Посебан део парка "Патриот", био је намењен за излагање заробљених средстава ратне технике пореклом из чланица НАТО и других западних земаља. Представљено је око 450 експоната, међу којима су били: аустралијска оклопна возила "бушмастер", амерички оклопни транспортери М-113, шведско борбено возило пешадије ЦВ9040, француско борбено оклопно возило АМХ-10РЦ, британска оклопна возила "хаски" и "мастиф" и оклопни транспортер АТ-105 "саксон".

Поред наведеног, приказане су оборене беспилотне летелице аустријске и турске производње, међу којима и "бајрактар ТБ2", неколико примерака импровизованих украјинских дронова и хаубица М777 донирана из САД. Приметан је недостатак "бредлија" и "леопарда", а главни разлог за то јесте физичка удаљеност руских положаја од места на којима је већина ових возила уништена/оштећена, будући да се тренутно налазе у сивој или зони под контролом украјинских снага. Додатно, сама тежина поменутих система отежава њихово извлачење по суровом терену, чиме би се непотребно ризиковали животи руских војника.

Када су у питању излагачи из других држава, највише пажње завређују одељци и штандови предузећа из Кине, Индије и Ирана. Код кинеских произвођача посебно су се истакле макете система ПВО ХКу-22 и ФК-2000, вишенаменска беспилотна летелица ЦХ-4 и вођене ракете. У случају Индије, павиљон корпорације БрахМос привукао је велики број посетилаца захваљујући истоименој суперсоничној крстарећој ракети, која представља резултат вишегодишње сарадње руских и индијских компанија.

Што се тиче Ирана, због досадашњих позитивних искустава из СВО, највише интересовања усмерено је ка беспосадним ваздухопловима. Међу експонатима били су дронови камиказе "араш-2", извиђачко-борбене летелице "абабил-5" и вишенаменски "карар", првенствено намењен за обуку посада противваздухопловне одбране.

Може се закључити да су произвођачи наоружања и војне опреме извукли доста поука из сукоба у Украјини, што потврђују и већ постојеће модификације на возилима, летелицама и другим системима. Поред перспективе и потенцијала руских компанија, форум "Армија 2023" је показао и значај међународне сарадње на пољу развоја средстава ратне технике, која се до сада показала као изузетно користан адут Русије, упркос изложености вишеструким санкцијама.

image