Русија

"Роскосмос": Поновићемо мисију слетања на јужни пол Месеца

Неуспешна мисија станице није никаква трагедија, нагласио је генерални директор руске космичке корпорације
"Роскосмос": Поновићемо мисију слетања на јужни пол Месецаwww.globallookpress.com © Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP, File

Руска космичка корпорација "Роскосмос" јавља да мисија слетања на јужни пол Месеца може да се понови у периоду од 2025. до 2026. године, изјавио је генерални директор Јуриј Борисов.

"Руски дизајнери и научници горе од идеја везаних за наставак лунарног пројекта. Једна од опција која се разматра је понављања мисије слетања на Јужни пол Месеца", рекао је Борисов.

Борисов је одржао радни састанак у истраживачком удружењу С.А. Лавочкина, где је са запосленима и научницима разговарао о могућим разлозима због којих мисија није завршена, о перспективама руског лунарног програма, а такође је испитао штанд, направљен специјално за тестирање софтвера "Луна-25".

Неуспешна мисија станице није никаква трагедија, нагласио је Борисов тада."Морамо да извучемо закључке и наставимо рад у овом правцу", нагласио је он.

Прва руска лунарна станица за скоро 50 година створена је у истраживачком удружењу С.А. Лавочкина. Њихова ракета "Сајуз 2.1б" је лансирана са космодрома "Восточни" 11. августа у 01.11 часова.

Међутим, "Роскосмос" је прошле суботе известио да се на броду догодила ванредна ситуација која није дозволила прелазак у орбиту пре слетања са датим параметрима. Државна корпорација је у недељу објавила да је "Луна-25" ушла у орбиту која није била прорачуната, сударила се са Месецом и престала да постоји.

Током лета, станица је пренела податке са научних инструмената, као и неколико фотографија, укључујући слику кратера Земан на јужном полу Месеца.

image