Русија

Лансирана руска космичка станица "Луна-25" на Месец: Чекамо 21. август (ФОТО, ВИДЕО)

За слетање је изабрано подручје Јужног пола, где су пронађени знаци воденог леда, а још нико није успешно слетео на ову локацију
Лансирана руска космичка станица "Луна-25" на Месец: Чекамо 21. август (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/Roscosmos State Space Corporation via AP

Прва руска међупланетарна станица "Луна-25", након скоро 50 година, лансирана је са космодрома "Восточни" у раним јутарњим часовима и требало би да слети у региону Јужног пола Месеца 21. августа, саопштила је компанија "Роскосмос".

Ракета "Сојуз-2.1б" лансирана је са космодрома Восточни довела је међупланетарну аутоматску  станицу Луна-25 на суборбиталну путању. Горњи степен "Фрегате" је одвојен нормално, апарат лети ка Месецу. 

"Чекамо 21. август. Надам се да ће се одржати прецизно слетање на Месец", рекао је генерални директор "Роскосмоса" Јуриј Борисов обраћајући се након лансирања.

На путу до нашег сателита, орбитална станица "Луна-25" ће два пута кориговати путању. За око пет дана ући ће у лунарну орбиту високу стотину километара и ту провести још неколико дана, кочећи и спуштајући се, док не достигне орбиту за слетање високу 18 километара. Одатле ће уређај почети да слеће на Месец. Ова шема је разрађена још 1970.

За слетање су изабрали подручје Јужног пола, где су пронађени знаци воденог леда. Још нико није успешно слетео на ову локацију. Руски модул ће први пут у историји извршити такво слетање.

"Луна-25" ће бити прва станица која ће извршити слетање у рејону Јужног пола Месеца који има веома сложен рељеф. Претходне станице су слетале у екваторијалне зоне.

Главни циљ станице је спровођење истраживања месечевог тла на присуство леда.

Друга фаза, након одвајања горњег степена ракете од станице, "Луна 25" ће прелетети до природног сателита Земље, који ће трајати око пет дана. Планиране су две корекције маршруте лета станице: прва 1,5 дана након старта, друга дан пре изласка на орбиту око Месеца.

Када станица почне да кочи почеће трећа фаза - лет око Месеца по кружној околополарној орбити висине 100 километара, која ће трајати три дана.

У четвртој фази ће "Луна-25" прећи на елиптичну орбиту за слетање са минималном висином од 18 километара. На крају, након обављања прорачуна, требало би да дође до слетања у близини Јужног пола Месеца, које би требало да се догоди 21. августа.

Процењено је да ће станица "Луна-25" бити активна годину дана.

Борисов је најавио да ће аутоматску станицу "Луна 26" лансирати 2027. године, "Луна 27" – 2028. године и "Луна 28" после 2030. године.

Ово jе прва мисија на Месец у историји савремене Русије. Претходна, совјетска станица "Луна 24", послата је 1976. године. Тада је на Земљу донето око 170 грама лунарног тла.

image