Русија

Русија има нови ласерски топ: Способан да уништи дронове

Борбени ласер инфрацрвеног спектра гарантује физичко уништавање дронова
Русија има нови ласерски топ: Способан да уништи дроновеwww.globallookpress.com © Us Navy/ZUMAPRESS.com

У Русији је дизајниран ласерски топ за уништавање дронова авионског типа и квадрокоптера који је успешно прошао теренска тестирања, рекао је обавештени извор за "РИА Новости".

Ласерски топ је приликом тестирања "показао високу ефикасност у гађању беспилотних летелица у такозваној блиској зони", рекао је извор.

Борбени ласер инфрацрвеног спектра гарантује физичко уништавање дронова, способан је да сагори аеродинамичну површину уређаја или да спали тело дрона и опрему коју носи, објаснио је саговорник агенције.

Данас водеће државе света активно израђују ласерске системе за сузбијање и уништавање, који би требало да уништавају дронове и муницију у ваздуху у блиској зони.

Раније су своје ласерске системе представиле америчке корпорације "Локхед Мартин" и "Боинг". Ова прва је у интересу америчких копнених снага развила мобилни комплекс АДАМ, који је способан да уништава циљеве на удаљености до два километра.

Заузврат, "Боинг" је створио комплекс ХЕЛ МД на шасији камиона.

Раније је објављено да су руски дизајнери направили извиђачки комплекс који је способан да помоћу ласерског зрака уочи и идентификује особу на удаљености од 18 километара.

image