Русија

Турски аналитичар: Запад неће испунити захтеве за наставак Споразума о житу

Ако УН ублаже санкције Русији, онда ће се испоставити да Москва има премоћ у наставку руско-украјинског сукоба. То је неприхватљиво за многе земље на Западу", рекао је Октај
Турски аналитичар: Запад неће испунити захтеве за наставак Споразума о житу© Foto Tanjug/United Nations via AP

УН неће смети да испуне руске услове за наставак Споразума о житу. Разговори о поновном покретању претходног договора ће бити настављени, али у тренутној ситуацији не треба очекивати значајне помаке, оценио је за ТАСС директор аналитичког центра Кафкасам у Турској Хасан Октај.

"Русија тражи ублажавање санкција које су јој наметнуте. Ако до тога дође, онда ће се испоставити да Москва има премоћ у наставку руско-украјинског сукоба. То је неприхватљиво за многе земље на Западу", рекао је Октај. 

УН су обећале Русији да ће предузети низ корака за ублажавање ограничења пре потписивања иницијалног споразума у ​​Истанбулу у јулу 2022, који се формално назива Црноморска иницијатива за жито, подсетио је турски стручњак. 

"То се односило на поновно повезивање руских банака са СВИФТ-ом, снабдевање руским ђубривом, пољопривредном механизацијом, осигурањем бродова и другим стварима. Међутим, Запад и УН то нису урадили из одређених разлога, пре свега политичког природе", додао је он.

У тренутној ситуацији не треба очекивати никакве помаке, сматра директор Кафкасам центра. 

"Нема опција за ублажавање санкција Русији. Без тога неће бити договора, као што је Москва раније поновила. Турска тешко да ће моћи било шта да уради у смислу посредовања под таквим условима", наводи је Октај.

image