Русија

Антонов: САД убиле Споразум о житу, а Русију криве да користи храну као оружје

Американци не могу да дођу себи због обећања руског председника Владимира Путина који је најавио да ће Русија у наредним месецима бесплатно снабдевати неколико афричких земаља са 25 до 50 хиљада тона житарица, казао је руски амбасадор
Антонов: САД убиле Споразум о житу, а Русију криве да користи храну као оружје© Tanjug/ AP Photo/Matthias Schrader

Оптуживање Русије да је изазвала прехрамбену кризу и да користи "храну као оружје" добро су познати елемент информационог рата који је покренут против ње, казао је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.

Раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен известио да је скоро 90 земаља подржало план који су припремиле САД, а у којем се обавезују да ће "предузети мере за окончање употребе хране као ратног оружја и изгладњивања цивила као тактике ратовања".

Док су Сједињене Државе, Европска унија и други оптужили Русију да користи храну као оружје рата погоршавајући глобалну кризу својом Специјалном војном операцијом, америчко саопштење не помиње посебно ниједну земљу.

"Руска Федерација је та која даје значајан допринос глобалној безбедности хране, она је солидан и поуздан снабдевач пољопривредних производа. Бесмислено је упоређивати могућност извоза пољопривредних производа Русије и Украјине. Удели на светским тржиштима се значајно разликују", објаснио је Антонов.

Међутим, са Запада чујемо мантре о готово "чудесном" украјинском житу, додао је он, пренело је руско Министарство спољних послова.

Ако је америчка администрација заиста заинтересована да олакша невоље земаља у развоју кроз несметано снабдевање храном, требало би, не речима, већ делима, да скине "санкционе окове" из руског дела Споразума о житу, истакао је.

"Ослободите коначно стотине хиљада тона ђубрива 'заглављених' у европским лукама", додао је.

Бела кућа није спремна да прихвати трезвене аргументе како би се смањила тензија на светском тржишту хране, казао је и објаснио да је то због мржње према свему што је руско.

"Вашингтонске званичније је буквално заслепила неиздржива жеља да нам нанесу стратешки пораз, па и на економском фронту", додао је.

То објашњава њихову намеру да прво поремете споразум, онда потцене значај другог самита Русија-Африка, казао је. Американци не могу да се приберу од помисли да је руски председник Владимир Путин обећао да ће у наредним месецима бесплатно да снабдева неколико афричких земаља са 25 до 50 хиљада тона житарица, нагласио је.

Русија, према његовим речима, искрено поштује суверенитет партнера и спремна је да јача свеобухватну сарадњу у области безбедности хране, енергетике, образовања и трговине.

"Помоћи ћемо Африци да постане препознатљив и утицајан центар светског развоја. Такав приступ се једноставно не уклапа у логику неоколонијалних пракси Запада, који није у стању да гради обострано корисне и равноправне односе са остатком света", закључио је руски амбасадор.

image