Русија

Руско министарство одбране: Ситуацијa у Црном мору у потпуности под нашом контролом

Током последњих неколико дана у Црном мору ликвидирано је око 50 украјинских војника који су планирали искрцавање на Крим и терористичке нападе
Руско министарство одбране: Ситуацијa у Црном мору у потпуности под нашом контроломwww.globallookpress.com

Црноморска флота Руске Федерације успоставила је потпуну контролу над ситуацијом у Црном мору, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Према саопштењу министарства, управо "то је омогућило руским снагама да 29. и 30. августа спрече покушај искрцавања снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине на обалу Крима" које су планирале нове терористичке нападе.

Том приликом, "авиони морске авијације уништили су четири војна глисера и до 50 украјинских војника", преносе данас "РИА Новости". 

Из Државне думе су претходно изјавили да главни циљ украјинских диверзаната није да ратују већ да посеју страх и панику међу становништвом. Сви покушаји искрцавања украјинских диверзаната биће заустављени и убудуће, поручује Москва. 

Подсетимо, ситуација у Црном мору захуктала се након што је РФ у јулу ове године одлучила да не продужи Споразум о житу. Заустављањем овог споразума, престали су да постоје и безбедносни коридори који су се користили за превоз украјинских житарица из њених лука у Црном мору. 

Од тада, Русија је више пута уништавала украјинске војне бродове и друге извиђачке чамце у водама Црног мора, док је Кијев и јавно признао да припрема нове нападе на полуострво Крим.

image