Русија

Украјина покушала напад на руске патролне бродове у Црном мору

Руски патролни бродови су, одбијајући напад, уништили непријатељски чамац а да није стигао до циља, саопштило је руско Министарство одбране
Украјина покушала напад на руске патролне бродове у Црном моруwww.globallookpress.com © MOD Russia/via Globallookpress.com

Бродови Црноморске флоте Руске Федерације "Питливиј" и "Васиљиј Биков" открили су и уништили украјински беспилотни чамац који је покушао да их нападне 237 километара југозападно од Севастопоља, саопштило је руско Министарство одбране.

"Синоћ око 22.55 часова по локалном времену Оружане снаге Украјине су безуспешно покушале да нападну бродове Црноморске флоте који су били на задатку и контролисали пловидбу у југозападном делу Црног мора", наводи се у саопштењу.

Руски патролни бродови су, одбијајући напад, уништили непријатељски чамац а да није стигао до циља, сада настављају да извршавају своје задатке, додаје Министарство.

Оружане снаге Украјине редовно покушавају да нападну дроновима Севастопољ, главну базу Црноморске флоте, као и друге објекте на Криму. Мете напада били су штабови флоте, енергетски објекти, као и војни аеродроми. Руске јединице уништавају већину дронова.

На Криму, у Брјанској, Курској и Белгородској области је на снази жути (високи) ниво терористичке опасности, због непрестаних напада са украјинске стране на пограничне територије Русије.

Након што је Споразум о житу 18. јула престао са радом, поново је на снази "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, а укинут је и морски коридор.

Украјина је тада објавила да ће на све бродове који плове ка руским лукама у Црном мору сматрати легитимним циљем који превози војни терет. Руско Министарство одбране није остало без одговора, објавило да исто важи и за бродове који плове ка украјинским лукама.

image