Русија

Захарова: Нови министар одбране Украјине познат по нехуманости

Портпаролка руског Министарства спољних послова је на данашњем брифингу говорила о променама на челу украјинског Министарства одбране, те о настојањима режима у Кијеву да васпитава украјинску омладину у нацистичком духу
Захарова: Нови министар одбране Украјине познат по нехуманостиwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Нови министар одбране Украјине Рустем Умеров познат је по нехуманом поступању према становницима Крима и према Татарима, својевремено је подржао блокаду воде на полуострву, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на данашњем брифингу.

Бивши украјински министар одбране Алексеј Резников је поднео оставку Врховној ради (украјинском парламенту), а како је најавио председник Владимир Зеленски, на његово место долази Рустем Умеров који је до сада био на челу Фонда државне имовине.

Рустем Умеров је по националности Кримски Татарин, али га то није спречило да подржи да се 2014. године прекине снабдевање полуострва водом из Севернокримског канала, којим се обезбеђивало од 85 до 87 процената потреба за водом на Криму, указала је Захарова.

Са друге стране, наставила је, Резников је напустио позицију након великих корупцијских скандала у украјинском Министарству одбране.

"Какве год злочине починили украјински неонацисти, руске агенције за спровођење закона пажљиво бележе сва њихова зверства", нагласила је.

Неонацизам, агресивни национализам и шовинизам харају у Украјини јер су државе чланице НАТО-а дуги низ година гајиле украјински неонацизам и мржњу према Русији, наставила је Захарова.

"У Украјини се под покровитељством кијевских власти одаје почаст нацистичким послушницима, намећу се лажне вредности младој генерацији становника земље и усађује се изопачени концепт добра и зла", истакла је.

Све се то јасно уклапа у политику Запада да од деце Украјине направи "безумне зомбије" које ће после користити, као што се сада ради са њиховим родитељима, објаснила је.

Украјина НАТО муницијом гађа цивиле

Украјинске снаге настављају да користе НАТО муницију као и касетну муницију у наношењу удара по цивилним циљевима у зони Специјалне војне операције, додала је Захарова.

Користи се ХИМАРС, ракете М-31, ракете француско-британске авијације "сторм шедоу", хаубице М-777 и "арчер", а у нападима страдају цивили, међу којима су деца и старци, нагласила је.

Руководство земаља НАТО је самим тим директни саучесник крвавих злочина кијевског режима над цивилима, нагласила је.

Према њеним речима, циљеве удара Оружаних снага Украјине одређују представници земаља НАТО-а, које кијевском режиму дају одговарајуће координате, додала је. Пројектили "сторм шедоу" се, како је објаснила, наводе из сателита помоћу електронских мапа.

Међутим, упркос модерном наоружању којим НАТО хвали и које шаље Украјини, њихова војска наставља да гађа цивилне мете и да доноси смрт деци, нагласила је.

"НАТО не може да не схвата да су ови удари са војне тачке гледишта бесмислени, а једина сврха терористичких напада кијевског режима је да се изврши психолошки притисак на становнике ослобођених територија, који виде своју будућност заједно са Русијом.

image