Свет

Зашто је смењен министар одбране Украјине: Корупција, спора офанзива, америчке обавештајне службе?

На место Алексеја Резникова долази кримски Татарин повезан са покретом Фетулаха Гулена, који је означен као организатор пуча против турског председника Реџепа Тајипа Ердогана
Зашто је смењен министар одбране Украјине: Корупција, спора офанзива, америчке обавештајне службе?www.globallookpress.com © Gustavo Valiente/Keystone Press Agency

Председник Украјине Владимир Зеленски најавио је у недељу увече смену министра одбране Алексеја Резникова, предложивши уједно 41-годишњег Рустема Умерова, актуелног шефа украјинског Фонда државне имовине као његовог заменика.

Резњиков је јутрос поднео оставку у Врховној ради, односно украјинском парламенту, јављају "РИА Новости".

Зеленски је током свог редовног обраћања јавности у недељу поручио да су Украјини потребни "нови приступи и нови формати интеракције са војском, као и са друштвом у целини", додавши да је Умеров "добро познат" парламенту, који ће одлучивати о наследнику Резникова наредене недеље.

Неколико је разлога за смену Резникова, каже анонимни извор из кабинета украјинског председника за "Њујорк тајмс", укључујући спори ток дуго најављиване офанзиве кијевских снага, али и негативну реакцију јавности на многе скандале у вези уговора о набавци опреме и намирница у министарству одбране. 

Министарство одбране са Резниковом на челу у јануару је било оптужено да је куповало основне намирнице за војску по изразито надуваним ценама. Прошлог месеца, украјински медији су јавили да је Министарство потписало уговор са турском компанијом у септембру 2022. о куповини "зимске" одеће за војску у вредности од 33 милиона долара, која је, у ствари, била летња одећа, а број јакни је наводно утростручен на путу за Украјину. 

Резњиков је негирао умешаност у ове и друге корупцијске скандале, тврдећи да се против њега води медијска кампања.

"Њујорк тајмс" напомиње да противници континуираног наоружавања Украјине у САД користе корупцијске скандале Министарства одбране као аргумент за ограничавање војне помоћи које Кијев добија од Вашингтона.

"Мислим да је оставка Резникова има везе са неколико фактора. Прво, ово је неуспех украјинске контраофанзиве. Друго, његова неефикасност као министра одбране Украјине. Треће, жеља Зеленског да ојача људе око себе који би имали тврђи и бескомпромиснији став", рекао је војни аналитичар и уредник часописа "Нешенел дефенс" Игор Короченко за РИА Новости.

Ко је Рустем Умеров?

Овај украјински бизнисмен кримскотатарског порекла дошао је прошле јесени на чело Фонда државне имовине, који је задужен за надгледање приватизације украјинских државних предузећа.

Он је претходно служио као саветник бившег председника такозваног Меџлиса кримскотатарског народа Мустафе Џемилева. Та организација је у Русији забрањена од 2016. због екстремистичких активности и веза са другим екстремистичким и терористичким групама.

Умеров је играо значајне улоге у украјинском преговарачком тиму при црноморском споразуму о житу, али и у преговорима о ратним заробљеницима. 

Представник Кримске међуетничке мисије и кримскотатарски активиста Заур Смирнов рекао је да је Умеров идеолошки следбеник турског опозиционог лидера Фетулаха Гулена и марионета америчких специјалних служби. Гулен је означен као организатор неуспелог пуча у Турској 2016. године.

"Рустем Умеров никада није имао везе са војском, школовао се у САД, бизнисмен је, а уједно је и идеолошки следбеник познатог турског опозиционог лидера Фетулаха Гулена, који се крије у САД. Из тога следи да ће Умеров бити чисто технички министар, уместо њега одлуке неће доносити чак ни Зеленски, већ америчке обавештајне службе, чија је он марионета", рекао је Смирнов за РИА Новости.

Како напомиње, иако је Умеров кримски Татар, он је мало познат на полуострву и не треба га асоцирати са Кримом.

image