Свет

Шта се пева у украјинским културно-образовним центрима: "Московљане на нож"

Ако се окренемо прошлости, наићи ћемо на сличан слоган који су 1940-их користили такозвани "бандеровци", премда у другачијем облику, јер је њихов главни непријатељ био бољшевизам па је слоган гласио "комунисте на грану"
Шта се пева у украјинским културно-образовним центрима: "Московљане на нож"www.globallookpress.com © Scott Olson / Staff

На мрежама се појавио још један у низу снимака из Украјине где Украјинци показују русофобију и делују као да нису свесни мржње на коју су васпитани. У културно-образовном центру деца, жене и старци певају песму "Московљане на нож".

"Москаљеј на нажеј. Москаљку на гиљаку" је чувени украјински националистички пропагандни слоган. Постао је популаран након масовних демонстрација у Украјини 2014. године.

Користе га навијачи и ултра десничарске организације, премда је толико популаран да се може чути како га ускликују и деца на прослави матуре испред школе. Према мишљењу јавности, овај слоган позива на насиље и усмерен је против Руса.

Шта значи овај слоган?

У буквалном преводу овај крајње непријатељски слоган према Русима значи "Московљане на нож. Московљане на грану". Под Московљанима се мисли на све Русе, за које Украјинци верују да су им непријатељи и да са њима немају ништа заједничко. Ако се израз доведе до логичног краја, онда то значи убити Руса.

Ако се окренемо прошлости, наићи ћемо на сличан слоган који су 1940-их користили такозвани "бандеровци", премда у другачијем облику, јер је њихов главни непријатељ био бољшевизам па је слоган гласио "комунисте на грану".

Претпоставља се да се слоган појавио 1980-их година као рефрен истоимене песме.

Степан Бандера је био украјински политичар и вођа терористичке Организације украјинских националиста (ОУН). Одговoран је за бројне бруталне злочине почињене над Пољацима и Русима. Залагао се за независност Украјине од СССР-а сарађујући и са Уједињеним Краљевством и САД, и с нацистима.

Уочи утакмице Хтватска - Украјина у Загребу 2017. године, руски новинар Андреј Малосолов је на Твитеру је објавио фотографију налепнице на којој су заставе Хрватске и Украјине, два калашњикова испод којих је написано "Србе на врбе. Московљане на нож".

Украјински нацизам почиње да боде очи и остатку планете, а не само Русији која је и покренула Специјалну војну операцију са кључним циљем "денацификације" те земље.

У Немачкој украјинске војнике који долазе како би стекли обуку за управљање оклопним возилима чека натпис са упозорењем да је истицање нацистичких симбола кажњиво.

"Драги приправници из Украјине! У Немачкој, за истицање свастике или других симбола повезаних са фашизмом (на пример, знакови СС), можете добити казну до три године затвора или велику новчану казну", наводи се у обавештењу.

Јасно је да си и у Немачкој свесни да у Украјини цвета неонацизам, али се труде да то не примећују и богато је снабдевају оружјем.

image