Русија

Медведев: Ако тражите ратне злочине, погледајте кијевски режим

Међународна истражна комисија УН треба да обрати пажњу на злочиначки режим у Кијеву да објективно процени колико је немилосрдно утапао крви Донбас целих осам година, све док Русија није покренула Специјалну војну операцију, истакао је бивши председник Русије
Медведев: Ако тражите ратне злочине, погледајте кијевски режим© Tanjug/Ekaterina Shtukina/Sputnik Pool Photo via AP

Ако чланови Међународне истражне комисије УН заиста желе да пронађу геноцид и ратне злочине у Украјини, онда треба да престану да се понашају као кртице, да добро протрљају очи и да погледају у правом смеру, поручио је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев.

Тако је прокоментарисао изјаву шефа комисије Ерика Мозеа да истрага није пронашла довољно доказа да би оптужила руску војску за геноцид. Међутим, Ерик Мозе је тада поменуо некакав "велики број ратних злочина" које је починио "ко зна ко", написао је Медведев на Телеграму.

Према речима Медведева, потребно је да се погледа у "правом смеру", ка злочиначком режиму Кијева и објективно да се процени колико је немилосрдно утапао у крви Донбас целих осам година, све док Русија није покренула Специјалну војну операцију.

"Конвенција УН о спречавању и кажњавању злочина геноцида каже да 'геноцид подразумева дела почињена са намером да се у целини или делимично уништи национална, етничка, расна или верска група као таква'. То је управо оно што кијевски режим ради од 2014. године", истакао је Медведев.

Према подацима Канцеларије високог комесара УН за људска права, током година оружаног сукоба у Донбасу убијено је више од 3.000 цивила, подсетио је бивши председник Русије.

"Само 2014. године, на територијама које су прогласиле независност од злочиначког режима у Кијеву, убијено је скоро 2.000 људи, више од 4.000 цивила је рањено. Осам година је цивилно становништво Донбаса било подвргнуто масовном гранатирању, услед чега су страдале жене, деца и старци. Намера кијевских ниткова да убијају становнике Донбаса и чине ратне злочине је очигледна", написао је.

Који су докази још потребни, упитао је Медведев "лицемере из комисије", и закључио да немају савести кад могу да траже доказе за геноцид на руској страни.

Специјална војна операција мора да траје док се њени циљеви у потпуности не остваре, до коначне победе над онима који су свој народ осам година подвргавали злостављању и истребљивању, закључио је Медведев.

"И нека су проклети, без обзира на то како су њихови поступци правно дефинисани. Нека горе у паклу", написао је.

image