Свет

Комисија УН: Украјинци починили два злочина, Руси безброј

Чланови међународне комисије истраживали у Кијевској, Черниговској, Харковској и Сумској области и разговарали са 191 жртвом или сведоком
Комисија УН: Украјинци починили два злочина, Руси безбројNone © Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Међународна истражна комисија за Украјину Уједињених нација објавила је извештај у којем се наводи да је у Украјини почињен низ ратних злочина, кршења људских права и међународног права, чија је тежина имала разарајући утицај на цивилну популацију.

"Број цивилних жртава мери се стотинама, инфраструктура је потпуно разорена", описао је последице забележених злочина председник комисије Ерик Мозе.

С обзиром на тежину злочина, постоји неспорна потреба за одговорношћу, наводи се у резимеу извештаја комисије.

Чланови међународне комисије истраживали су у четири украјинске области, Кијевској, Черниговској, Харковској и Сумској од краја фербуара до марта и донели закључак да су за највећи број почињених злочина, готово све тачније, криве руске оружане снаге.

Оружане снаге Украјине поменуте су у извештају на свега неколико места: у два случаја мучења заробљеника, што је означено као ратни злочин, и у случају смештања војних јединица у школу која је касније гранатирана, када су пропустили да заштите цивиле и одвоје их од војних снага. 

Сви остали документовани злочини, кршења људских права, према налазима комисије, која се за већину њих позива на сведочења очевидаца, приписане су руској војсци.

Документовани су напади на цивилна насеља у којима су биле лоциране војне јединице, уз напомену да су обе стране у конфликту, иако не у истој мери, пропустиле да војне јединице удаље од густо насељених подручја и цивилних објеката.

Руске оружане снаге означене су као одговорне за убијање цивила који су покушавали да побегну, погубљена по кратком поступку, силовања, незакониту депортацију у Руску федерацију. 

Комисија је, како се наводи, посетила 27 градова и насеља и обавила интервјуе са 191 жртвом и сведоком. Посетили су и места разарања, гробнице, затворе и места где су држани заточеници, а консултован је и велики број извештаја и докумената, наводи се у саопштењу комисије.

Истражна комисија УН за Украјину има три члана: уз председника Ерика Мозеа, из Норвешке, некадашњег судије Европског суда за људска права и председника Међународног кривичног трибунала за Руанду, чланови су и Јасминка Џумхур, омбудсман за људска права Босне и Херцеговине и Колумбијац Пабло де Грејф, директор Програма транзиционе правде при Центру за људска права и глобалну правду при Универзитету у Њујорку.

 

image