Русија

Русија запленила документа у Херсону: Америка развија биолошко оружје у Украјини

Сврха ових програма је да "процене услове под којима процеси преноса патогена економски значајних инфекција могу да постану неконтролисани", да створе ризик за безбедност хране, између осталог, рекао је Кирилов
Русија запленила документа у Херсону: Америка развија биолошко оружје у УкрајиниGetty © George Frey / Stringer

Министарство одбране добило је податке који још једном доказују да САД развијају биолошко оружје на територији Украјине, рекао је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Реч је о документима које је војска запленила из лабораторије у резервату Асканија-Нова у Херсонској области.

Пронађени материјали потврђују да је Харковски институт за ветеринарство учествовао у америчким пројектима "У-П-8", "П-444" и "Флу-Флај-Веј", додао је Кирилов.

Према његовим речима, сврха ових програма је да "процени услове под којима процеси преноса патогена инфекција могу да постану неконтролисани", да створи ризик за безбедност хране, између осталог.

Притом, додаје Кирилов, војска САД активно проучава инфекције ван националне територије у биолошким лабораторијама, које се налазе дуж граница њихових геополитичких противника.

То, према његовим речима, још једном потврђује да САД развијају компоненте биолошког оружја ван националне надлежности, на територији Украјине у овом случају.

Запослени у Херсонском резервату су покушали "хитно да униште одабране биоматеријале" – искључе хлађење и униште криогена складишта течним азотом, међутим, стручњаци Централног истраживачког института Министарства одбране су "чак и у узорцима који су подвргнути уништавању" успели су да идентификују "трагове генетског материјала високо патогеног птичјег грипа, вируса њукаслске болести и авуловируса".

Према речима запослених који су остали у резервату, украјинска страна им је понудила велику новчану награду ако уклоне или униште резултате истраживања, нагласио је.

Министарство одбране САД је наведено као наручилац пројеката, нагласио је и подсетио да су у октобру 2022. године САД представиле Националну стратегију за борбу против биолошких претњи, која истиче да је управљање биолошким ризиком витални приоритет САД.

"Уз помоћ одобрене стратегије, Вашингтон планира да створи архитектуру коју сам контролише за превенцију, одговор и неутрализацију биопретњи у својим националним интересима", објаснио је Кирилов.

Шта ће Америка у Донбасу?

Притом, документи којима располажемо потврђују да је Институт Волтера Рида учествовао у проучавању отпорности микроорганизама изолованих војника Оружаних снага Украјине током сукоба у Донбасу од 2014. до 2020. године на антибиотике, додао је Киролов током брифинга.

У оквиру овог пројекта, проучавано је 813 микроорганизама добијених од 162 пацијента у четири украјинске војне болнице које се налазе у различитим деловима земље, додао је.

"Поставља се природно питање – зашто би Институт Копнене војске САД проучавао отпорност на лекове микроорганизама изолованих на територији Донбаса? Ово је још један доказ да САД територију Украјине сматрају одскочном даском за распоређивање војних контингената НАТО-а", објаснио је.

Наставићемо да анализирамо активности агенција подређених Министарству одбране САД које развијају компоненте биолошког оружја, нагласио је Кирилов.

Разрађена шема "хуманитарне" интеракције

САД су већ појачале своје војно биолошке активности на постсовјетском простору, нагласио је Кирилов.

Уместо Управе за смањење претњи америчког Министарства одбране (ДТРА) и Пентагона на сцену ступају посредниче цивилне организације као што су амерички центри за контролу и превенцију болести и истраживачка компанија "Грифон сајнтифик", указао је Кирилов.

"Под плаштом решавања чисто мирољубивих задатака у државама Централне Азије и Кавказа, планира се селекција и генотипизација узорака патогена посебно опасних инфекција ендемских за ове регионе - куга, антракс, туларемија", објаснио је.

Америчка администрација користи већ разрађен сценарио наводно "хуманитарне" интеракције, додаје Кирилов.

Најпре показују забринутост за стање биолошке средине, онда се њихови званичници заинтересују за решење проблема, закључују се међудржавни споразуми, и на крају се "гради биолошка лабораторија повезана са јединственим системом биомониторинга", објаснио је.

Сав развој земље у биолошкој области, укључујући колекције патогених микроорганизама, постаје власништво САД, а лабораторијска база створена без америчке подршке постаје бескорисна.

image