Русија

Министарство финансија САД: Замрзнута руска имовина вредна 280 милијарди долара

Већима средстава је блокирана у Европској уније
Министарство финансија САД: Замрзнута руска имовина вредна 280 милијарди долара© Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Вредност руске имовине блокиране због санкција процењена је на 280 милијарди долара, саопштило је данас Министарство финансија САД.

"Укупна вредност имовине Руске Федерације процењује се на приближно 280 милијарди долара, од чега се већина налази у Европској унији", наводи се у саопштењу.

Министарство је прецизирало да су стручњаци из САД, Аустралије, Канаде, Европске комисије, Француске, Немачке, Јапана, Италије и Велике Британије завршили почетну ревизију "руских суверених средстава имобилисаних у јурисдикцијама" тих земаља.

До краја године, како је планирано, ова средства биће идентификована и обрачуната.

Те земље су се, како је америчко министарство навело, обавезале да ће држати имовину све "док Русија не надокнади штету коју је нанела Украјини".

У оквиру антируских санкција Запад је, како пишу "РИА Новости", замрзао приближно половину златних и девизних резерви земље – око 300 милијарди долара.

Европска комисија је више пута најављивала да разматра како би ова средства могла употребити за обнову Украјине, али за сада не постоји законска основа за такве акције у ЕУ.

Званична представница Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да ЕУ од 2014. доноси бројне нелегитимне и неосноване одлуке о замрзавању имовине руских грађана и компанија, а "сада циља на јавна средства".

image