Свет

ЕУ објавила вредност замрзнуте руске имовине

Комисија очекује да на овај начин добија до три милијарде евра годишње од камата
ЕУ објавила вредност замрзнуте руске имовинеwww.globallookpress.com © Stefan Klein

Европска унија је од почетка Специјалне војне операције у Украјини замрзла имовину која припада руској држави вредну 207 милијарди евра, изјавио је европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс на конференцији за новинаре у Хагу.

"Европска комисија разматра могућност коришћења средстава од руске имовине у износу од 207 милијарди евра, која је замрзнута у Европи, укључујући имовину Централне банке Русије, за финансирање обнове Украјине", рекао је Рејндерс.

Према његовим речима, Комисија очекује да на овај начин добија до три милијарде евра годишње од камата. Више од половине поменуте замрзнуте имовине је наводно у готовини и депозитима, док је "знатан износ" у хартијама од вредности.

У мају је ЕК објавила да су од избијања сукоба земље ЕУ замрзле имовину Централне банке Русије вредну више од 200 милијарди евра. Замрзнута је и имовина у власништву грађана Русије и компанија које су се нашле под санкцијама – процењена на 24,1 милијарду евра.

"Блумберг" је у јуну објавио да су лидери ЕУ подржали план за увођење пореза на екстрапрофит од замрзнуте имовине Централне банке Русије а у сврху обнове ратом разорене Украјине.

Москва је сваку заплену њене имовине од стране западних влада окарактерисала као крађу и противзаконит чин према међународном праву.

image