Русија

Песков о Споразуму о житу: Чекамо да се испуне сви услови

Услови за обнову споразума су свима добро познати и није их је потребно тумачити имајући у виду да су они конкретни и апсолутно изводљиви, рекао је портпарол Кремља
Песков о Споразуму о житу: Чекамо да се испуне сви услови© TANJUG/AP Photo/Fareed Khan)

Русија има пуно право да сачека да се испуне сви услови по питању "црноморске иницијативе" пре него што обнови прехрамбени споразум, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Будући да је до сада дато много обећања, сматрамо да имамо право да смо у обавези првенствено да сачекамо да се та обећања испуне, па тек онда да обновимо споразум", казао је Песков.

Како је нагласио, услови за обнову Споразума о житу су свима добро познати и није их је потребно тумачити имајући у виду да су они конкретни и апсолутно изводљиви.

Портпарол руског председника је додао и да је Запад наводно спреман да прикључи ћерку банку руске Пољопривредне банке (Россељхозбанк) са системом СВИФТ.

"Међутим, то није део договора будући да би то требало да се односи управо на Пољопривредну банку, а не на њену ћерку банку", нагласио је.

Песков је још једном поновио да је руски председник Владимир Путин јасно свима ставио до знања да ће Русија обновити споразум чим сви услови буду испуњени.

Претходно је Анкара затражила од светских лидера да олакшају осигурање руских житарица и ђубрива од стране лондонске компаније Лојд и да Москви поново омогуће приступ међународном платном систему СВИФТ, пренео је "Блумберг" позивајући се на турске званичнике упознате са разговорима.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао је неколико лидера Групе 20 да испуне неке од руских захтева за оживљавање споразума, који је омогућавао украјинске испоруке жита и смањио глобалне цене хране.

Ердоган, који је помогао у посредовању у првобитној Иницијативи за црноморско жито 2022. године, врши притисак на састанцима иза затворених врата са лидерима током самита Г-20 у Њу Делхију овог викенда, рекли су "Блумбергу" извори упознати са разговорима, преноси Танјуг.

image