Русија

Лавров: САД желе да сузбију Кину и изолују Русију у Индо-Пацифичком региону

Земље које желе да се баве конкретним послом одбијају да подрже пропаганду у корист кијевског режима, истиче руски министар спољних послова
Лавров: САД желе да сузбију Кину и изолују Русију у Индо-Пацифичком региону© Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

Све што САД и њихови савезници раде како би проширили своје интересе кријући се иза Индо-Пацифичке стратегије у ствари има за циљ да сузбије Кину и да изолује Русију, указује руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији након састанка са колегом из Бангладеша Абудлом Моменом.

"У питању је глобални процес експанзије НАТО-а на челу са Вашингтоном", објашњава Лавров.

НАТО је пре више од годину дана саопштио да има глобалну одговорност укључујући и Индо-Пацифички регион, и зато тамо ствара блоковске формате, а све како би подривао безбедносну архитектуру која је тамо годинама грађена у оквиру формата које је иницирала Асоцијација нација југоисточне Азије (АСЕАН), објашњава он.

Говорећи о протеклом Источноазијском самиту, Лавров каже да су поједини представници западних земаља покушали да наметну и изопаче украјинску тематику.

Али није им пошло за руком, спречени су, додаје шеф руске дипломатије.

На самиту је потврђено да Источноазијски самит има у плану да се бави својим раније дефинисаним темама, и да не жели да се бави смиривањем криза нити конфликтних ситуација у свету, каже Лавров.

Све земље које желе да се баве конкретним послом, и одбијају да подрже пропаганду у корист кијевског режима коју користи Запад у рату против Русије су уморне од сталних покушаја Запада су да све "украинизује", истиче руски министар.

"Спремни смо за то. Радићемо са партнерима у региону тако да не допустимо диктатуру држава које желе да се руководе једино својим интересима и желе да наређују другима шта смеју а шта не смеју", истиче Лавров.

Што се тиче преговора са министром спољних послова Бангладеша Абудлом Моменом, Лавров истиче да је било речи о питањима дугорочног снабдевања Даке житом из Москве.

image