Свет

Лавров учествовао у полагању венаца на споменик Махатми Гандију (ВИДЕО, ФОТО)

Сви гости свечаности добили су на поклон традиционалне индијске мараме од кади тканине
Лавров учествовао у полагању венаца на споменик Махатми Гандију (ВИДЕО, ФОТО)© TANJUG/AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, заједно са учесницима самита Г20, учествовао је у церемонији полагања венаца на меморијал Махатме Гандија у Њу Делхију.

Лавров предводи руску делегацију на самиту у Њу Делхију у име руског председника Владимира Путина.

Сви гости свечаности добили су на поклон традиционалне индијске мараме од кади тканине. Ова тканина позната је од давнина широм јужне Азије, а израђује се ручно од природних материјала - пре свега памука, понекад са додатком свиле или вуне. 

Сматра се симболом Гандијеве борбе за независност Индије. Ганди је сам ткао такву тканину и подстицао своје следбенике да је израђују ручно и носе одећу од ње, како не би куповали робу од фабричке енглеске тканине. 

Спомен-обележје у меморијалном комплексу Раџ Гат посвећено Махатми Гандију изграђено је на месту његове кремације 31. јануара 1948. године где је подигнута платформа од црног мермера са вечним пламеном.

Меморијални комплекс је касније проширен и укључује споменике другим еминентним људима, укључујући индијске премијере Џавахарлала Нехруа, Лала Бахадура Шастрија, Индиру Ганди, Раџива Гандија и друге.

У Индији, Гандија називају "оцем нације". Његов рођендан, 2.октобар, државни је празник, а под покровитељством УН се у целом свету обележава као Међународни дан ненасиља.

Индија, иначе, председава Г20 од 1. децембра 2022. године. Самит у Њу Делхију биће одржан 9. и 10. септембра. Позиви су упућени свим лидерима Г20, као и шефовима још девет земаља: Бангладеша, Египта, Шпаније, Маурицијуса, Нигерије, Холандије, Уједињених Арапских Емирата, Омана и Сингапура.

image