Русија

Амбасадорка САД у Москви позвана на рапорт: Дипломате осумњичене за шпијунажу

Москва захтева да први и други секретар америчке амбасаде напусте територију Русије у наредних седам дана, јер су учествовали у прикупљању података о СВО и мобилизацији
Амбасадорка САД у Москви позвана на рапорт: Дипломате осумњичене за шпијунажуwww.globallookpress.com © Баранов Владимир

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Москви позвана је данас на разговор у руско Министарство спољних послова због активности двојице америчких дипломата, који су, према званичним подацима ФСБ-а од августа ове године, учествовали у прикупљању података о Специјалној војној операцији и мобилизацији на територији Руске Федерације. 

Руско Министарство спољних послова саопштило је да су први и други секретар амбасаде САД Џефри Силин и Дејвид Бернштајн проглашени персонама нон грата и да морају да напусте Русију у року од седам дана. Због тога је америчкој амбасадорки Лин Трејси уручена дипломатска нота позната као демарш. 

Према ранијем извештају Федералне службе безбедности Русије, бивши сарадник америчког генералног конзулата у Владивостоку Роберт Шонов прикупљао је поменуте податке, и то по налогу Силина и Бернштајна.

Заузврат Шоновје добијао новац, а циљ његових акција био је "наношење штете националној безбедности Руске Федерације". 

"Русија се нада да ће се представници САД убудуће уздржати од сличних акција које воде све већој конфронтацији. Незаконите акције амбасаде САД у Русији нису дозвољене и оне ће сваки пут бити спречене", изричито подвлачи Москва.

image