Русија

Москва: Лидери ЕУ спуштају нову "гвоздену завесу" у Европи

Русија на забрану директних летова, пооштравање визне политике и нову измену закона о санкцијама ЕУ гледа као на отворену дискриминацију Руса по етничкој основи
Москва: Лидери ЕУ спуштају нову "гвоздену завесу" у ЕвропиGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Увођењем санкција обичним становницима Русије који путују у ЕУ, Брисел жели да постави нову гвоздену завесу на континенту, примећује руско Министарство спољних послова.

Забрана директних летова, пооштравање визне политике, а сада и измене закона о санкцијама, према којој Руси више неће моћи да уђу у земље ЕУ са аутомобилима регистрованим у Руској Федерацији циљано наносе штету обичним грађанима Русије јер им суштински онемогућавају улазак у Европску унију, појашњавају из МСП.

Постало је потпуно јасно да садашње руководство ЕУ намерава да спусти гвоздену завесу тако што ће у великој мери ограничити људе да међусобно комуницирају.

Русија на ово гледа као на свесне акције Европске комисије, које намерно уводе правно неодређене забране, и отворену дискриминацију Руса по етничкој основи.

Министарство је упозорило да у престоницама ЕУ неће моћи да се сакрију иза леђа Брисела и да ће су једнако одговорни за прогон руских држављана.

"Земље ЕУ морају да схвате да им неће поћи за руком да се 'крију иза Брисела' и иза озлоглашене 'солидарности' која отворено гази људска права. Свака конкретна држава која предузима такве кораке мораће да одговара за своју политику намерног кршења права Руса и држављана РФ", упозорава руска страна.

МСП је позвало држављане Руске Федерације да пажљиво размотре све ризике када планирају путовање у иностранство и боравак у непријатељским земљама, као и да пажљиво прате упозорења Министарства спољних послова Русије руских институција у иностранству.

"Имајте у виду да се појединац приликом преласка границе добровољно подвргава страној јурисдикцији, што подразумева обавезу да поштује законе и прописе земље коју посећује", наводи се у саопштењу.

image