Русија

Европљани се такмиче у русофобији: Ко најчешће не издаје визе Русима

Русофобија европских држава најбоље се види када Руси аплицирају за визе
Европљани се такмиче у русофобији: Ко најчешће не издаје визе РусимаGetty © Chris McGrath / Staff

Због све јаче русофобије на Западу, нарочито након почетка Специјалне војне операције, држављани Русије често долазе у непријатне ситуације у иностранству, што је проблем на који су више пута указале дипломате и руско Министарство спољних послова. Међутим, непријатност их чека и пре него што пређу границу, то јест онда када аплицирају за визе и ступају у комуникацију са дипломатским представништвима западних земаља.

Удружење туристичких агенција у Русији (АТОР) објавило је на свом сајту истраживање експерата који су, ослањајући се на статистику портала "Шенген виза" анализирали које земље ЕУ су најмање спремне да издају визе Русима.

Држављани Русије су током прошле године покушали да добију Шенген визе 687.000 пута. У десет одсто случајева то није било могуће.

Конзулат Шведске у Москви је дефинитивнo предљачи у одбијању виза руским држављанима – одбијено је 30,8 одсто подносиоца захтева, што значи да 4.902 људи није добило дозволу за улазак. Аустријске дипломате су за нијансу мање строге према Русима: за улазак у ову државу одбијено је 27,8 одсто захтева.

Исто су урадили и представници Малте у Москви и Чешке у Санкт Петербургу са четвртином пријављених. Сличну политику има и норвешки конзулат - од 3.130 пријава, 76 одсто је добило визе.

Дипломате из Немачке и Словеније у 23 одсто случајева нису дозволиле улазак Русима, а и Данска и Естонија су близу тог процента.

Земље Шенгенске зоне су руским држављанима у протеклој години одобриле скоро 604.000 виза.

На дну листе земаља које воле да одбију Русе су најлојалнији конзулати - Шпанија (одбијено – 5,2 одсто), Исланд (6,2), Француска (8,1), Швајцарска (10,2), Италија (11,6) и Мађарска (12,1 посто).

image
VV inauguration
banner