Русија

Рогов: Чланак "Њујорк тајмса" о несрећи у Константиновки црна мрља за Зеленског

Ракета која је пала на пијацу и убила 16 људи ипак је долетела са украјинских, а не руских положаја, показала је истрага америчког листа, а то је отворено признање да је режим Зеленског злочиначки, каже шеф запорошког јавног покрета "Ми смо заједно са Русијом"
Рогов: Чланак "Њујорк тајмса" о несрећи у Константиновки црна мрља за ЗеленскогGetty © Photo by Rob Stothard/Getty Images

Истрага несреће у Константиновки коју се спровео "Њујорк тајмс" која је открила да су ракете које су погодиле пијацу и однеле животе цивила ипак долетеле са територије коју контролише украјинска војска, а не руска, како су медији масовно писали, представља "црну мрљу" за Владимира Зеленског, сматра шеф запорошког јавног покрета "Ми смо заједно са Русијом" Владимир Рогов.

На дан доласка Зеленског у САД, амерички лист објавио је резултате сопствене истраге о трагедији у граду Константиновки који се тренутно налази под контролом Кијева у ДНР. Од последица ракетног напада на пијацу 6. септембра, погинуло је 16 људи и повређено 33. "Њујорк тајмс" је дошао до закључка да је пијацу погодио пројектил Оружаних снага Украјине испаљен из комплекса "бук", иако је украјински председник само неколико сати након инцидента на Телеграму оптужио Русију за терористички напад.

Америчкој елити није свеједно у контексту издвајања нових милијарди за подршку режиму Зеленског, сматра Рогов. Према његовим речима, нови текст у америчком листу блиском Демократској странци, је заправо црна мрља и отворено признање да је режим Зеленског злочиначки, преносе "РИА Новости".

Зеленски ће због тога покушати да интензивира војне операције на линији фронта као и терор над цивилима како би показао "прекоокеанским господарима" своју способност да настави да пружа отпор Русији, дајући себи за право да тражи нове и нове испоруке оружја, објашњава Рогов.

Украјински председник Владимир Зеленски се налази у Њујорку где почиње седница 78. Генералне скупштине УН која окупља светске лидере, председнике влада и шефове дипломатија из скоро 200 земаља. Очекује се да ће 20. септембра бити одржан специјални састанак на високом нивоу Савета безбедности УН посвећен оружаном сукобу у Украјини и да ће тамо говорити Зеленски. Руска делегација је догађај унапред назвала политичком представом.

Истрага "Њујорк тајмса"

Почетком септембра ракета је погодила прометну градску пијацу у Константиновки, граду под контролом Кијева, погинуло је 16 људи, док је 33 повређено, према информацијама "РИА Новости".

Докази које је прикупио и анализирао амерички лист укључују делове ракете, сателитске снимке, исказе очевидаца и објаве на друштвеним мрежама и убедљиво указују на то да је катастрофални удар изазвала украјинска ракета ПВО, испаљена из система "бук".

Како се наводи, украјинске власти су на почетку покушале да забране новинарима да приступе остацима ракете и погођеном подручју, али су репортери успели да дођу до лица места, интервјуишу сведоке и узму остатке оружја које је коришћено у нападу.

На основу снимака надзорних камера утврдили су да је ракета долетела у Константиновку из правца територије коју контролише Украјина, а не са руских положаја.

Према речима стручњака за експлозиве са којима је амерички лист ступио у контакт, оштећења око места експлозије указују на то да је пројектил долетео са северозапада. Такође, фрагменти пронађени на месту удара по облику и величини заиста одговарају ракети 9М38 која се лансира из система "бук".

Лист наводи да су неколико минута пре удара у Константиновки украјинске снаге испалиле две противваздушне ракете из града Дружковка у правцу руских положаја. Новинари "Њујорк тајмса" који су се нашли у том граду, чули су лансирање две ракете, а о томе су писали и мештани на друштвеним мрежама. Истиче се да се време лансирања тих ракета поклапа са временом удара на пијацу. То су потврдила и два очевица која су видела ракете испаљене из Дружковке у правцу руске линије фронта.

Поред тога, један очевидац је потврдио за лист да су ракете испаљене са периферије града, области где се, по речима мештана, налазе украјинске трупе.

Ипак, истиче се, није јасно зашто је ракета пала у Константиновку. Могуће је да је отказала и срушила се, не погодивши мету. На тако малој удаљености (мање од 16 километара), ракета је, највероватније, пала са непотрошеним горивом у мотору које је могло да експлодира или да се запали приликом удара, закључује се у тексту.

Раније у септембру украјински председник Владимир Зеленски саопштио је да је у Константиновки изведен ракетни напад за који наводно одговорна Русија. Међутим, истог дана су поједини западни експерти то демантовали јер су приметили да се на снимцима које је објавио Кијев види да ракета лети са територије која је под контролом украјинске војске, преносе "РИА Новости".

Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак рекао је да Кијев, упркос доказима да је ракета долетела са украјинских позиција, неће спроводити истрагу несреће.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја рекао је да је то још један гнусни злочин Кијева.

image
VV inauguration
banner