Свет

Признао и "Њујорк тајмс": Украјинска ПВО одговорна за напад на Константиновку

У ракетном удару 6. септембра на Константиновку, у источној Украјини, када су погођени пијаца, продавнице и апотека, погинуло је најмање 15 цивила и повређено више од 30 људи
Признао и "Њујорк тајмс": Украјинска ПВО одговорна за напад на Константиновку© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Докази које је прикупио и анализирао "Њујорк тајмс", а који укључују делове пројектила, сателитске снимке, изјаве сведока и објаве на друштвеним мрежама, снажно сугеришу да је ракетни удар на Константиновку последица погрешно усмерене украјинске противваздушне ракете испаљене из ПВО система "бук", а не руски напад.

Ракетни удар 6. септембра на Константиновку, у источној Украјини, када су погођени пијаца, продавнице и апотека, био је један од најсмртоноснијих у последњих неколико месеци, и у њему је погинуло најмање 15 цивила и повређено више од 30 људи.

Мање од два сата по нападу председник Украјине Владимир Зеленски окривио је руске "терористе" за напад, што је наратив који су преузели бројни медији.

"Њујорк тајмс" наводи да је пројектил долетео у Константиновку из правца северозапада, са територије коју држе Украјинци, а не с руских положаја.

Као додатни доказ тој тврдњи лист помиње то што је неколико минута раније украјинска војска лансирала две ракете земља-ваздух ка руској линији фронта из града Дружкивка, око 17 километара северозападно од Константиновке.

Време ових лансирања поклапа се с временским оквиром за ракету која је погодила пијацу у Константиновки, око 14.04 часова.

Амерички лист је пренео и да су украјинске власти најпре покушале да спрече њихове новинаре да приступе остацима ракета и области удара непосредно након напада. Када су пак успели да дођу на лице места, интервјуисали су сведоке и сакупили остатке употребљеног оружја.

image
VV inauguration
banner