Русија

Русија: Ускоро и Катар део испоруке жита Африци?

Москва је у контакту са Анкаром и Дохом у циљу испоруке милион тона руског жита афричким земљама, каже заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов
Русија: Ускоро и Катар део испоруке жита Африци?© KB Mpofu/Getty Images

Разматра се учешће Катара, укључујући и финансијско, у договору са Руском Федерацијом и Турском о испоруци милион тона руског жита афричким земљама, изјавио је специјални представник руског председника за Блиски исток и афричке земље, заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Богданов.

"Москва је у контакту са Анкаром и Дохом у циљу спровођења договора. Контакти са Катаром и Турском се настављају. Чим буде јасно, одмах ћемо вас обавестити", казао је Богданов.

У Москви су 31. августа вођени преговори између министара спољних послова Руске Федерације и Турске Сергеја Лаврова и Хакана Фидана на којима је разговарано о Споразуму о житу и параметрима за спровођење иницијативе за организовање испоруке милион тона руског жита у Турску по повлашћеној цени уз финансијску подршку Катара. 

Председници Руске Федерације и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган су 4. септембра у Сочију разговарали о овом питању.

Лидеру двеју земаља су истакли да пројекат није замена за Споразум о житу, који је раскинут 18. јула, већ да је његов циљ да спречи критичне проблеме са храном у земљама којима је потребна. 

Турска је изразила подршку тој иницијативи и саопштила да је спремна да је спроведе.

Генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш изјавио је да та организација активно ради на обнављању Споразума о житу и истакао да то неће бити лак процес.

"Напорно радимо да Споразуму дамо нови живот, али то неће бити лако", рекао је Гутереш за Си-Ен-Ен.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, предвиђала је извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу.

Подсетимо, Споразум о житу прекинут је 18. јула, након што је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење.

image