Русија

Кремљ: Споразум о житу на "стенд бају"

За сада нема напретка у испуњавању руских услова за обнову Црноморске иницијативе, истиче Песков
Кремљ: Споразум о житу на "стенд бају"© Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader)

Споразум о житу је "на чекању", нема напретка који би допринео његовом обнављању, указује портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Споразум о житу је прекинут 18. јула. Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да га неће продужити, јер, како је и председник Русије Владимир Путин пре тога више пута указивао, услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље не испуњавају своје обавезе.

Запад је највећи део украјинског жита извезао у своје државе, а никада није остварен главни циљ – снабдевање сиромашних земаља, укључујући и афричке, истицао је Путин више пута.

Међутим, након што је Русија иступила, Уједињене нације наводе да су спремне да пристану на све услове руске стране за наставак Споразума о житу, писао је раније "Билд" позивајући се на поверљиво писмо генералног секретара УН Антонија Гутереша руском министру спољних послова Сергеју Лаврову од 28. августа.

Гутереш у писму позива Лаврова да "изгради споразум између Секретаријата УН и Руске Федерације на основу четири кључна принципа", уз помоћ којих је могуће да се Црноморска иницијатива обнови.

Након што је Споразум о житу престао да важи, поново је на снази "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, а укинут је и морски коридор због чега западне земље траже алтернативне руте.

Украјина је тада објавила да ће на све бродове који плове ка руским лукама у Црном мору сматрати легитимним циљем који превози војни терет. Руско Министарство одбране није остало без одговора, објавило је да исто важи и за бродове који плове ка украјинским лукама.

 

image