Свет

Ердоган: Замолио сам Путина за веће количине жита за афричке земље

Наша је дужност да афричким земљама пошаљемо ово жито и претворимо га у брашно, каже турски лидер
Ердоган: Замолио сам Путина за веће количине жита за афричке земљеwww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је затражио од руског лидера Владимира Путина да повећа обим житарица намењених афричким земљама.

Према његовим речима, кроз житни коридор стигло је 33 милиона тона житарица, а Путина је замолио за веће количине за Африку.

"Четрдесет четири одсто од тога иде у Европу. Афричким земљама је потребно много више. Наша је дужност да им пошаљемо ово жито и претворимо га у брашно", рекао је Ердоган.

Председници Русије и Турске састали су се почетком септембра у Сочију, а то је био њихов први лични сусрет након годину дана. Они су разговарали о Споразуму о житу и другим питањима. Путин је том приликом рекао да ће Русија за неколико недеља почети да испоручује бесплатно жито у шест афричких земаља.

Ердоган је тада нагласио да је Турска спремна да помогне Русији да извезе жито у земље којима је оно потребно и да се нада да ће заједнички спровести кораке за испоруку хране афричким државама.

image
VV inauguration
banner