Русија

Москва инсистира на транспарентној истрази експлозија на Северном току

Оно што смо до сада видели су бројне спекулативне тврдње и лажне медијске приче које имају за циљ да одврате сумњу од правих криваца и обману јавност, каже Сергеј Нечајев
Москва инсистира на транспарентној истрази експлозија на Северном току© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Москва наставља да инсистира на транспарентној истрази прошлогодишњег терористичког напада на гасоводе Северни ток, изјавио је данас руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев.

"Земље које су се бавиле инцидентом до сада нису могле да изнесу било какве конкретне резултате", написао је Нечајев на Телеграму, а преноси ТАСС.

Он истиче да "ово изазива изузетну забринутост и поставља легитимна питања о интегритету и непристрасности истраге која је у току", и додаје да "оно што смо до сада видели су бројне спекулативне тврдње и лажне медијске приче које имају за циљ да одврате сумњу од правих криваца и обману јавност".

"И даље инсистирамо да се што транспарентније спроведе истрага о овом терористичком нападу на инфраструктурни објекат, један од највећих у историји, који је нанео највећу штету Немачкој и Русији. Даћемо све од себе, посебно на мултилатералним платформама, да истина буде објављена", поручује Нечајев.

Подсетимо, експлозије на гасоводима "Северни ток 1" и "Северни ток 2" догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.

Оператер гасовода, компанија "Норд стрим АГ" саопштио је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће бити отклоњена.

image