Свет

"Берлинер цајтунг": Немачкој су потребни руски гас и Северни ток

Берлину су потребне политичке одлуке које се базирају на реалности, а не на идеолошких заблудама, поручио искусни немачки бизнисмен
"Берлинер цајтунг": Немачкој су потребни руски гас и Северни токwww.globallookpress.com © Uwe Anspach

Искусни немачки менаџер високог ранга Екхард Кортес, иначе, бивши председник Источног комитета немачке привреде и бивши члан управног одбора компаније "Дајмлер-бенц" каже да су Немачкој потребни Северни ток 1 и 2, али и нуклеарне електране, које је држава забранила. 

Ипак, коментаришући тренутну ситуацију у земљи, он поручује да се не може сложити са констатацијом "Берлинер цајтунга" да је Немачка данас болесник Европе.

"Ја у то не верујем", рекао је он у интервјуу за овај лист, додајући затим да признаје ипак да производња у Немачкој зависи од цена енергената, које, када су изузетно високе, негативно утичу на индустрију.

У том контексту, он каже да се Берлин у последње време нашао у новој ситуацији.

Инциденти са Северним током и престанак рада нуклеарки, заједно са, како он оцењује, погрешним политичким решењем да би, на пример, до 2030. требало да буде око 15 милиона електричних аутомобила, слуте да ће се потрошња енергије у Немачкој удвостручити.

Ипак, није јасно да ли енергетски систем земље може да обезбеди неопходну количину струје до тада, објашњава он. 

Кортес поручује да би требало поправити Северни ток, који је прошле године дигнут у ваздух, као и да би помогло поновно пуштање у рад нуклеарних електрана

Како би се то постигло, "неопходно је донети политичке одлуке које се базирају на реалности, а не на идеолошких заблудама".

Бизнисмен се, такође, осврнуо и на проблематику мотора с унутрашњим сагоревањем, за који је рекао да је "основа немачке економије". Немци "имају најбоље искуство и знање у области мотора с унутрашњим сагоревањем". Уколико у Европи више не буде тржишта за ове производе, пошто је то један од циљева на европском тлу, и уколико цене струје порасту онда, како каже, компаније могу напустити Немачку. 

Од тога ће, закључује, највећу штету имати обични људи, који раде у таквим предузећима, као и њихове породице. 

Због тога, бивши члан управног одбора компаније "Дајмлер-бенц" каже да је европска политика "идиотизам". 

"Цео свет – Кина, Индија, САД – наставиће да користе моторе с унутрашњим сагоревањем и убудуће. Нигде у свету нема забране. Потрошачи су ти који се питају свуда осим у ЕУ".

Али, пошто ЕУ планира да се преусмери на електричне аутомобиле, Брисел сада, како додаје, покушава да успори раст Кине у том сектору, јер је Пекинг неколико година у томе испред Уније.

Ако у томе не успе, Берлин ће ризиковати да стотине хиљаде људи остане без посла, а са тиме се, како пише, слаже и "Берлинер цајтунг".

Лист такође наводи и да, према мишљењу једног неименованог извора, негативне изјаве немачких званичника о руководству Кине могу имати негативне последице, те је у том контексту политика Аналене Бербок "неодговорна", јер прави потенцијалне проблеме за немачку аутоиндустрију.

"'Фолксваген' и "Дајмлер' око половине својих производа продају у Кини. Уколико Кинези пожеле, они могу једним потезом пера да униште немачку аутоиндустрију", закључује лист.

image