Русија

Русија: Нисмо заборавили на Северни ток, подршка Западу у УН све мања

Терористички напад је могао да буде изведен само уз директну државну подршку, кажу из руског представништва при УН
Русија: Нисмо заборавили на Северни ток, подршка Западу у УН све мања© Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници још нису представили убедљиве доказе који би показали да они нису учествовали у прошлогодишњој саботажи Северног тока, рекао је данас заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

Према његовим речима, Русија је на затворенима седницама Савета безбедности УН "изложила своју крајње критичну оцену свега што се десило, а тачније онога што се није десило од тренутка када је Русија иницирала гласање" о томе да ли би требало спровести међународну истрагу инцидента.

"Прво, постало је јасније да Шведска, Немачка и Данска најблаже речено не журе са својим истрагама, уколико се оне уопште спроводе, у шта смо у последње време почели да сумњамо. Друго, ми као и раније још не знамо шта они раде. Треће, као што је упозорио у марту С. Херш, западне земље су почеле активно да пласирају по медијима алтернативне верзије онога што се десило, а према којима су по правилу криви неки Украјинци који су се сами организовали и који наводно немају директне везе са режимом Зеленског. Као четврто, САД и њихови савезници још нису представили убедљиве доказе који би оповргли чињенице које показују да су били умешани у саботажу", написао је Пољански на Телеграму.

Како је даље додао, све нове верзије инцидента које се појављују по страним медијима су апсурдније једна од друге и Москва на њих гледа као на покушај да се "истрага поведе лажним траговима". "Терористички напад је могао да буде изведен само уз директну државну подршку", закључује он.

Пољански даље подсећа да за Русију истрага није завршена и да неће одустати од ње, иако је за Запад ова тема, као што се и очекивало, непријатна - "отворено су нервозни када одговарају на наша питања" на ту тему.

Ипак, без обзира на то што добар део Запада покушава да побегне од те теме, како је објаснио руски дипломата при УН, "постаје јасно да став Русије наилази на све више разумевања, што изолује западњаке у очима највећег броја чланова УН", а многи су јавно иступили и показали да им није јасно због чега се Немцима и Скандинавцима не жури са истрагом.

image