Русија

Москва: Нећемо престати да тражимо одговор УН о злочинима кијевског режима

Руска дипломатска мисија редовно доставља структурама УН извештаје о злочинима украјинских милитаната, али и даље смо без одговора, каже руски стални представник при тој организацији у Женеви Генадиј Гатилов
Москва: Нећемо престати да тражимо одговор УН о злочинима кијевског режима© Robert Hradil/Getty Images

Русија структурама УН за људска права редовно доставља материјале о злочинима Оружаних снага Украјине (АФУ), али заузврат не добија одговор нити некакву објективну процену, изјавио је руски стални представник при УН у Женеви Генадиј Гатилов.

"Редовно, скоро свакодневно, достављамо материјале који откривају праву природу онога што се дешава у Украјини, злочина које су починиле Оружане снаге Украјине. То су бројни документи на више страница са сликама, фотографијама и описима злочина украјинске војске, које ми редовно шаљемо структурама УН за људска права", казао је Гатилов за канал "Русија 24".

Како је додао, нажалост Русија не добија никакву реакцију или формални одговор, што је доказ да не постоји објективна процена онога што се дешава и шта раде милитанти Оружаних снага Украјине у материјалима УН.

"Руска дипломатска мисија недавно је имала састанак са високим комесаром УН за људска права Фолкером Турком и поново смо покренули то питање. Али, нажалост, није било реакције. Али наставићемо да радимо, нећемо одустати", поручио је.

Гатилов је навео да је велико питање да ли ће бити истраге о деловању Оружаних снага Украјине.

"Ако се погледа каква је ситуација и да Савет има 47 чланова, где нажалост, западњаци уживају механичку, аритметичку већину, таква резолуција за сада тешко да ће бити усвојена", закључио је руски дипломата.

Независна истражна комисија за Украјину, коју је раније основао Савет УН за људска права (УНХРЦ), навела је у свом извештају представљеном у Женеви на 54. седници да од Кијева "очекује брзу и темељну истрагу о кршењу људских права које су починиле украјинске оружане снаге". 

Стални представник Русије у седишту УН у Женеви рекао је на 52. заседању УНХРЦ-а у априлу ове године да се "независност те комисије огледа само на папиру".

Према његовим речима, "тај механизам који формирају западне земље дизајниран је да шири искључиво једностране и пажљиво филтриране антируске информације".

Гатилов је појаснио да је недостатак независности ове комисије "лако проверити отварањем било ког њеног извештаја":

Русија ће наставити да тражи одговор УН за злочине украјинских милитаната.

image