Русија

На захтев Русије: Савет безбедности УН расправља о Украјини

Дмитриј Пољански каже да је Москва захтевала састанак на којем ће бити речи о могућностима мирног решења украјинске кризе
На захтев Русије: Савет безбедности УН расправља о Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia

Снабдевање Украјине западним оружјем које се користи за гранатирање цивила у Донбасу повећава вероватноћу сукоба нуклеарних сила, поручили су из руске делегације при Уједињеним нацијама. 

"Све дубљим мешањем у војну конфронтацију у Украјини кроз набавку оружја, обуку плаћеника, давање обавештајних информација, Француска, САД и Велика Британија стварају реалан ризик за директан сукоб нуклеарних сила", упозориле су дипломате.

Делегација Русије истакла је да због испоруке наоружања и муниције украјинској војсци у Донбасу свакодневно гину људи.

"Таква подршка режиму у Кијеву је такође у супротности са изјавама званичних представника ових земаља о потреби политичког и дипломатског решавања ситуације у Украјини и доводи до продужавања сукоба и све бројнијих жртава", додали су.

Русија је иначе тражила да се Савет безбедности УН, 8. фебруара састане како би се дискутовало о Украјини, рекла је "РИА Новостима" Ванеса Фрејзер, стална представница Малте при тој организацији.

На овом састанаку биће речи о могућностима решавања украјинске кризе у тренутку акда Запад константно наоружава Кијев, рекао је заменик представника Руске Федерације у УН Дмитриј Пољански.

"За 8. фебруар смо затражили састанак о изгледима за мирно решење украјинске кризе у условима растућих залиха западног оружја", написао је Пољански на свом Телеграм каналу.

Додао је да неће пропустити годишњицу потписивања Споразума из Минска.

На састанку Савета за развој цивилног друштва и људска права у децембру, председник Русије Владимир Путин истакао је да расте опасност од нуклеарног рата.

Истовремено, Москва неће да, како је навео, маше оружјем за масовно уништење које види искључиво као средство одвараћања.

Русија није говорила о могућности употребе нуклеарног оружја за разлику од бивше британске премијерке Лиз Трас, закључио је Путин.

image