Русија

Рјабков: Нови буџет САД представа за јавност и обично брбљање

Заменик министра спољних послова Руске Федерације казао је и да би Русија могла да укине ограничења за распоређивање ракета средњег и кратког домета, због акција САД и њихових западних сателита
Рјабков: Нови буџет САД представа за јавност и обично брбљање© Pavel Kashaev, Павел Кашаев/Global Look Press

Русија сматра да усвајање привременог буџета у САД, који не укључује средства за подршку Украјини, неће променити било шта у ставу Вашингтона, јер све што се дешава је представа за јавност, изјавио је заменик министра спољних послова Руске Федерације. 

"Чак и уз помоћ Украјини и без помоћи, САД ће наставити да подржавају Кијев", казао је Рјабков новинарима, одговарајући на питање како Москва оцењује усвајање привременог буџета Сједињених Држава, који нису укључили средства за подршку Украјини.

Како је додао, не треба мислити да то нешто мења и да је то само представа за јавност.

"То је брбљање. Основни фокус Вашингтона на подршку кијевском режиму се не мења. Пронаћи ће они новац", истакао је Рјабков.

Према његовим речима, Москва не види изгледе за побољшање односа са америчком страном.

"Док се САД не опамете и не почну да мењају своју политику у том правцу, мислим да неће бити изгледа за побољшање односа", навео Рјабков, напоменувши да стране настављају "чисто техничке разговоре о активностима дипломатских мисија, питањима виза и неким повременим хуманитарним ситуацијама".

Дан раније, амерички Конгрес усвојио је предлог закона о привременом финансирању владе, неколико сати уочи истицања годишњег буџета у поноћ, али он не обухвата додатну помоћ Украјини коју је Бела кућа тражила.

Закон предвиђа финансирање владе до 17. новембра, што ће члановима Конгреса омогућити да преговарају о пуном буџету за фискалну 2024. годину. После овога, Украјинска Рада је саопштила да "нема шансе да се супротстави Русији без финансијске подршке Сједињених Америчких Држава".

Русија можда укине распоређивање ракета средњег и кратког домета

Рјабков је додао да због поступака САД и њихових западних савезника више нема разлога да Русија остане при једностраном мораторијуму на распоређивање ракета средњег и кратког домета, али да још нису донете никакве политичке одлуке у вези тога.

"Председник Русије Владимир Путин је увео једнострани мораторијум, али то није наишло на одговарајући одзив САД и њихових западних сателита. Видимо практичне акције које ће неизбежно довести до тога да се у Европи и Азијско-пацифичком региону појаве средства наоружања ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Сходно томе, нема разлога да останемо при нашем мораторијуму. Ипак, за сада нису донете никакве политичке одлуке у вези тога", указао је руски дипломата.

Према његовим речима, Русија није добила предлоге Сједињених Држава да провери поштовање мораторијума на нуклеарна тестирања, али да, у сваком случају, став Москве о немогућности пословања са Вашингтоном на уобичајен начин у области контроле наоружања се није променио.

Наиме, "Блумберг" је раније известио да Министарство енергетике САД настоји да покаже да министарство не крши тренутни мораторијум на тестирање нуклеарног оружја, позивајући Русију и Кину да га преиспитају како би се постигла већа транспарентност и смањиле војне тензије.

"Нисмо добили никакве позиве. Не знам на основу чега агенција узима такве информације и пушта их у медијски простор", указао је руски дипломата.

image